Η Αρμενική Επιτροπή Ελλάδας και η Αρμενική κοινότητα Καβάλας τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 από την Τουρκία. 

 

Η εκδήλωση για την 107η επέτειο μνήμης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (15/4) στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης

 

Στην εκδήλωση συμμετείχε το Μουσικό Σχολείο Καβάλας

 

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Καραγιώργης και Χρήστος Γάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Καβάλας, Δημήτρης Μπαντέκας, εκπρόσωποι της εκκλησίας και συλλόγων. 

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. 

 

Η Ομιλία του δημάρχου Καβάλας 

 

"Ο πόνος Ελλήνων και Αρμενίων έχει γεμίσει πολλές από τις πιο ματωβαμένες σελίδες της Ιστορίας των τελευταίων αιώνων. Σελίδες που λεκιάστηκαν από γενοκτονίες, φρικαλεότητες, εκπατρισμούς σαν αντάμωσαν την γραφίδα των Νεότουρκων, που μοναδικό τους στόχο είχαν να γίνουν σουλτάνοι στη θέση των σουλτάνων, έχοντας, μάλιστα, σαν προμετωπίδα παραφρασμένο το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: Ελευθερία, Ισότητα και Δικαιοσύνη.

 

Μόνο που ή στην τουρκική γλώσσα οι λέξεις άλλαξαν νόημα ή ήταν ψευδεπίγραφο το Κίνημα αυτών που επέφεραν σημαντική δημογραφική αλλοίωση στις περιοχές όπου ζούσαν Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι, επιβάλλοντας τα αιμοβόρα σχέδιά τους και αφαιρώντας εκατομμύρια ζωές.

 

Ένα ρατσιστικό Κίνημα, σφράγισε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με το αίμα των προγόνων σας και των προγόνων μου. Είναι ηλίου φαεινότερο το τι συνέβη. Πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας και, πλέον, κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη πολλά κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει επισήμως τις γενοκτονίες.

 

Όπως υπάρχουν και εκατομμύρια άνθρωποι που μεγαλώνουν δίχως να αντιλαμβάνονται την αξία της ισόβιας καταγγελίας αυτών που σήκωσαν άλικα κύματα στον ρου της ιστορίας. Κι είναι χρέος μας απέναντι στην μνήμη αυτών που χάθηκαν κι αυτών που ξεριζώθηκαν.

 

Ακόμη και απέναντι στην ίδια την παγκόσμια ιστορία, είναι χρέος μας να μην αφήσουμε ούτε να ξεχαστούν ούτε να επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα.

 

Για εμάς τους Καβαλιώτες είναι κάτι περισσότερο, αφού δεν ήταν ούτε λίγοι ούτε άσημοι οι Αρμένιοι της Διασποράς που κόσμησαν και κοσμούν την προσφυγούπολή μας".