Μεγάλη Λέσχη

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημωφέλεια και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival, Άλκης Ζοπόγλου, παρουσιάζουν στα Μέσα Ενημέρωσης την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 και ώρα 11:00  το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis.

Η Μεγάλη Λέσχη χτίστηκε το 1909 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας (Φ.Α.Κ.Κ.), για να στεγάσει τη Λέσχη Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας και εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου 1910. Πριν ήταν οικόπεδο του Παρθεναγωγείου Καβάλας και χτίστηκε έτσι ώστε στο ύψος να μην καλύπτει τη θέα του Παρθεναγωγείου από το Νότο. Από αρχιτεκτονικής απόψεως η Μεγάλη Λέσχη αποτελεί ένα από τα εξαίρετα δείγματα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και μοναδικό στην Ελλάδα. Έχει χρώματα σε μελί και αυτοκρατορικό κόκκινο που σύμφωνα με την άποψη κάποιων παραπέμπει σε αντίγραφο μέρους του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein).

Στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης το οποίο βρίσκεται σε εργασίες αναπαλαίωσης ξεναγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείων και Διαχειριστικών Αρχών, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημοσθένη Τουλκίδη. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα φιλοξενήσει πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. 

Τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1984

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης

 

γράφει ο

Κώστας Π. Παπακοσμάς*