Το καφενείο του «Κόλια» βρίσκεται στο 130χλμ της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Μεσορόπης Παγγαίου. Είναι μια όαση δροσιάς και ξεκούρασης τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ήχος του τρεχούμενου νερού και τα βαθύσκιωτα  πλατάνια συμπληρώνουν την εικόνα. 

 

Ανήκει στην οικογένεια Μοσχοβούδη από το 1954, ο σημερινός ιδιοκτήτης του είναι ο κ. Γιώργος γιος του θρυλικού Νίκου (Κόλια) Πατσαβούδη. Και ο χειμώνας εδώ έχει τη χάρη του, μπουμπουνίζει η ξυλόσομπα στο κέντρο της άνετης σάλας και γύρω-γύρω στα τραπεζάκια οι θαμώνες απολαμβάνουν τον θεριακλίδικο καφέ τους. 

 

Παλικαιρίσιο μωσαϊκό στο δάπεδο, ενώ οι ξεθωριασμένες φωτογραφίες του Καζαντζίδη και του Βασίλη Καρρά επιμένουν στους τοίχους του μαγαζιού, για να αποδεικνύουν το παρελθόν του, αλλά και την επιμονή στη λιτότητα, την αλλεργία στις αλλαγές!

 

Η κουζίνα προσφέρει τέσσερα πιάτα που όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πλέον viral, κεφτεδάκια, τηγανιά, χοιρινά μπριζολάκια και χωριάτικα αυγά μα πατάτες (ήταν το αγαπημένο φαγητό των φορτηγατζήδων που σταματούσαν εδώ για φαγητό), τα ποτά  τσίπουρο σπιτικό και ρετσίνα Μαλαματίνα.  

 

Επισκέψεις από το παρελθόν: Πιάνω κουβέντα με την κόρη του ιδιοκτήτη και αρχίζει να ξεδιπλώνει άγνωστες σελίδες από την πολυετή ιστορία του καφενείου που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

 

Ένα καλοκαίρι του ’60 ο Σπύρος Μαρκεζίνης (ιστορικός, πολιτικός και πρωθυπουργός στην περίοδο της χούντας) επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη σταμάτησε στο καφενείο του Κόλια για να ξεκουραστεί αναζητώντας λίγη δροσιά και ένα κρύο νερό. 

 

Ο παππούς Νίκος κατέβηκε πρόθυμα στον Λάκκο (έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι το ρέμα με τα γάργαρα νερά που περνά δίπλα από το καφενείο) γέμισε την κανάτα με δροσερό  νερό και την προσέφερε στον Έλληνα πολιτικό και την ακολουθία του.

 

Ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καραγιώργης ήταν τακτικός θαμώνας του καφενείου.

 

Πριν από μερικά χρόνια το ελληνικό συγκρότημα των Onirama βρέθηκε για συναυλία στη γύρω περιοχή και ένα μεσημέρι κατέληξαν στον Κόλια, ακολούθησε ένα τρικούβερτο γλέντι με τοπικό τσίπουρο, νόστιμους μεζέδες και τα όργανα να παίρνουν φωτιά. 

 

Αγαπημένο στέκι των ορειβατών που ανεβαίνουν στο Παγγαίο από το μονοπάτι της Μεσορόπης και στον Κόλια χορταίνουν τη πείνα τους με τα καλούδια που φτιάχνει 

 

Πηγή/φωτογραφίες: newharpas.blogspot.com