Το επετειακό λεύκωμα με τίτλο: «Θάσιοι και Καβαλιώτες αγωνιστές του ΄21» που επιμελήθηκε η Θασιακή Ένωση Καβάλας με τη συνδρομή της Εταιρείας Θασιακών Μελετών και του ιστορικού Κωνσταντίνου Χιόνη παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Απριλίου στη Μεγάλη Λέσχη. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Θασιακής Ένωσης με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 1821, ενώ το λεύκωμα επιμελήθηκε και πλήρωσε για την έκδοση του αποκλειστικά ο Κωνσταντίνος Χιόνης 

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας. Προλόγισε ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκος Τσιλογεώργης, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης και ο ιστορικός, επίτιμος γυμνασιάρχης, Κωνσταντίνος Χιόνης. 

Αναφέρθηκαν στη συμβολή της Καβάλας και της Θάσου στον Αγώνα της Επανάστασης, ενώ μίλησαν και για πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα άγνωστα στο ευρύ κοινό. 

 

Όπως είπε ο κ. Χιόνης δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε πηγές και μαρτυρίες οι οποίες αξιοποιήθηκαν για να έρθουν στο φως άγνωστες πτυχές της προσφοράς των κατοίκων της Θάσου και της Καβάλας στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο δήμαρχος Καβάλας που είχε αναλάβει την παρουσίαση του βιβλίου τόνισε πως από την έρευνα του ιστορικού κ. Χιόνη διαπιστώθηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός Θασίων και Καβαλιωτών θυσιάστηκαν ή έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές των μελών των οικογενειών τους, στην Ελληνική Επανάσταση.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της Θάσου και της Καβάλας. 

Το βιβλίο θα διανεμηθεί στα σχολεία της Καβάλας και της Θάσου προκειμένου να μπορούν οι μαθητές να μάθουν την ιστορία των Θάσιων και των Καβαλιωτών αγωνιστών στην επανάσταση του 1821.