γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Αν και η ξέφρενη πορεία στις τιμές του ηλιέλαιου που έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εστίασης αποδίδεται στον πόλεμο, από τα στοιχεία της αγοράς προκύπτει ότι η αισχροκέρδεια καλά κρατεί, εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο

 

Η κυβέρνηση μόλις τις τελευταίες μέρες άρχισε την καταγραφή των αποθεμάτων και τις απειλές για πρόστιμα ενώ την ίδια ώρα τα σούπερ μάρκετ έχουν επιβάλλει επίσημα ή άτυπα πλαφόν αγορών.

 

Είναι αλήθεια ότι από τις 24/2/2022, δηλαδή από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και μετά, έχουν καταγραφεί σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλιέλαιου. 

 

Είναι όμως η μισή αλήθεια. 

 

Μια ματιά στις τιμές του προϊόντος έναν ή ενάμιση χρόνο πριν, είναι αρκετή για να πειστεί ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην αγορά. 

 

Οι ανατιμήσεις του τελευταίου μήνα είναι της τάξης του 50% και του 100% στις μικρές συσκευασίες αλλά εκτοξεύονται στο 350% αν παρατηρήσει κανείς πόσο κόστιζε το ηλιέλαιο ένα ή ενάμιση χρόνο πριν. 

 

Πως καταγράψαμε τις τιμές

 

Τα στοιχεία της έρευνάς μας προέρχονται από το skroutz.gr το οποίο δίνει τη δυνατότητα για σύγκριση τιμών σε αμέτρητα προϊόντα, σε χιλιάδες καταστήματα. 

 

Δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να δει κάποιος την «εξέλιξη τιμής» μέσα από την ομώνυμη λειτουργία κι έτσι να γνωρίζει πότε ένα προϊόν ήταν φθηνότερο ή ακριβότερο. 

 

Επιλέξαμε ένα από τα φθηνότερα επώνυμα ηλιέλαια της αγοράς και αναζητήσαμε τις χαμηλότερες τιμές, σήμερα αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν. 

 

Καταγράψαμε τις τιμές για τις συσκευασίες του ενός λίτρου, των 2 λίτρων και των 5 λίτρων. Ελλείψει στοιχείων «εξέλιξης τιμής» για τη συσκευασία των 10 λίτρων στην ίδια μάρκα, επιλέξαμε μια άλλη σε αντίστοιχο κόστος κι έτσι παρουσιάζουμε την εξέλιξη των τιμών για τις 4 δημοφιλέστερες συσκευασίας ηλιέλαιου στην αγορά. 

 

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την τιμή συσκευασίας και την τιμή ανά λίτρο καθώς και την ανατίμηση που καταγράφεται για τρεις χρονικές περιόδους: 

 

► από την περίοδο αμέσως πριν το ξέσπασμα του πολέμου έως σήμερα (περίπου μήνας) 

 

► από τον περσινό Μάρτιο έως σήμερα (12μηνο) 

 

► από τον Σεπτέμβρη του 2020 έως σήμερα (18μηνο)