Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές

Το πρωί της Κυριακής ανεβαίνουμε για άλλη μια φορά στον Κάκκαβο διεκδικώντας το σταμάτημα της καταστροφής, διεκδικώντας την άμεση παύση όλων των εργασιών.

Για να διαδηλώσουμε για το δάσος, το νερό, τον αέρα. Για τους περισσότερους από 350 διωκόμενους. Για τη γη και την ελευθερία!

Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενάντια στο μοντέλο της "ανάπτυξης" με κάθε κόστος, πλέον μετράει χρόνια. Στους αγώνες των τελευταίων χρόνων μέσα από το κίνημα που υπερασπίζεται το δάσος, το βουνό και τη ζωή του τόπου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με άγρια καταστολή, βία, τόνους χημικών και δακρυγόνων. Το κίνημα βρέθηκε με αγωνιζόμενους κατοίκους στη φυλακή αλλά και με περισσότερους από 350 διωκόμενους.

Η καταστροφή όμως που συντελείται στις Σκουριές ειδικά του τελευταίους μήνες, δεν έχει προηγούμενο. Την ίδια στιγμή το κίνημα λαμβάνει μόνο υποσχέσεις ενώ η εταιρεία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το καταστροφικό της έργο. Στις 28 Απρίλη η κυβέρνηση κάλεσε την εταιρεία να παρουσιάσει τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού δίνοντας προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου. Η προθεσμία έχει ήδη περάσει και η εταιρεία είναι πλέον και τυπικά παράνομη καθώς αρνείται να παραδώσει τα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αυτό το κίνημα ήταν η σημαία μας, ήταν η ελπίδα ολόκληρου του αγωνιζόμενου λαού. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά στην καταστροφή, ούτε να αποσιωπά τις ευθύνες της για τη συνέχιση των εργασιών. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλες μεσοβέζικες δηλώσεις, ούτε εξαγγελίες που χωρίς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα μεταθέτουν το κλείσιμο του εργοστασίου σε κάποιο αδιευκρίνιστο μέλλον. Απαιτούμε την άμεση παύση των εργασιών και το οριστικό κλείσιμο του ορυχείου, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Το κίνημα πρέπει να συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση.

Δική μας υποχρέωση, να είμαστε την Κυριακή στον Κάκκαβο. Να είμαστε εκεί σε κάθε πορεία, σε κάθε κινητοποίηση, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, γιατί αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας. Ειδικά τώρα οφείλουμε να αγωνιστούμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και να μην περιμένουμε από κανέναν να κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς.

Την Κυριακή, 23/08, αναχωρούν λεωφορεία από  Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Ξάνθη

Περισσότερες πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων

Θεσσαλονίκη : 6998511542 // Ξάνθη: 6945203239 // Καβάλα : 6974281434