Στις τέσσερις εταιρείες παραγωγούς ενέργειας πηγαίνουν τα χρήματα της ρήτρας αναπροσαρμογής που πληρώνουν οι καταναλωτές στους παρόχους λέει στον KavalaNews 102,8 o Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης

 

«Οι αυξημένες τιμές στο ρεύμα έχουν να κάνουν και με το γεγονός της ένταξης των παρόχων στο χρηματιστήριο της ενέργειας. Είναι ελληνικό και άρχισε να λειτουργεί το 2020», συμπληρώνει. 

 

«Εμείς από την αρχή εντοπίσαμε ότι υπάρχει μια χειραγώγηση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και μια αύξηση των τιμών στην χονδρική οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο» λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τονίζει πως «πρόκειται για αισχροκέρδεια από την πλευρά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας». 

 

«Ο λόγος για τον οποίο έγινε το χρηματιστήριο της ενέργειας υποτίθεται ήταν για να μειωθεί η τιμή όπως μας έλεγε ο υπουργός κάτι που δεν συνέβη» λέει ο κ. Αδαμίδης. 

 

Η δέσμευση της ΔΕΗ για τους λιγνίτες

 

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την βίαιη αποληγνιτοποίηση για να έχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050. Αυτό φέρνει τεράστια κέρδη για τους παρόχους και μεγάλο κόστος για τους καταναλωτές» σημειώνει ο κ. Αδαμίδης. 

 

Όπως εξηγεί, «η χώρα έχει επτά εργοστάσια τα οποία μπορούν να δουλέψουν περισσότερο αλλά υπάρχει δέσμευση της ΔΕΗ (που είναι ιδιοκτήτης και παραγωγός των εργοστασίων) σε δύο ξένες τράπεζες την HSBC και τη Goldman Sachs γιατί δανειοδοτήθηκε με ρήτρα διοξειδίων του άνθρακα κλείνοντας τις λιγνιτικές μονάδες για να δουλεύει με φυσικό αέριο».

 

Μπορεί ο λιγνίτης να καλύψει τις ανάγκες; 

 

«Δεν υπάρχει προσωπικό. Οι μονάδες και τα ορυχεία είναι υποστελεχωμένα με δεδομένο ότι θα έκαιγαν φυσικό αέριο. Υπάρχει εφεδρεία σε κοίτασμα αλλά όχι ικανό να καλύψει τις ανάγκες για πολύ καιρό. Θέλει συνεχή εξόρυξη. Κοιτάσματα υπάρχουν για άλλα 100 χρόνια», λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. 

 

Αυτό που τονίζει ο Γιώργος Αδαμίδης είναι ότι «σήμερα μπορεί άνετα ο λιγνίτης να καλύπτει το 25% της ζήτησης όπου μαζί με τις άλλες μορφές ενέργειας, υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ανανεώσιμες πηγές και φυσικό αέριο και οι τιμές να είναι 50% πιο κάτω στη χονδρική και η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα δημιουργούσε τόσο μεγάλα προβλήματα. Μακάρι να βρεθεί ένας τρόπος και να βάλουν πλαφόν»

 

«Από τον Αύγουστο του 2021 ο λιγνίτης παραμένει το φθηνότερο καύσιμο ακόμα και με την επιβάρυνση του περιβαλλοντικού τέλους. Η επιλογή είναι να τα κρατάνε χαμηλά γιατί το παιχνίδι παίζεται στο χρηματιστήριο», αναφέρει. 

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: