Πραγματικότητα αποτελεί η πρώτη ειδική ράμπα ΑΜΕΑ σε παραλία της Καβάλας η οποία άρχισε την ουσιαστική λειτουργία της από την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015.

 

Πρόκειται για ράμπα που τοποθετήθηκε στην δημοτική πλαζ της Καλαμίτσας. Τα συνεργεία του Δήμου Καβάλας άρχισαν την εγκατάστασή της από το πρωί της Τετάρτης, το απόγευμα έγιναν οι πρώτες δοκιμές παρουσία της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και η ράμπα δόθηκε σε κανονική λειτουργία μια ημέρα αργότερα.

 

Η ράμπα αυτή που έχει ήδη δοκιμαστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα και είναι ιδανική για όσους κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.

 

Στην ουσία, η ράμπα της Καλαμίτσας θα είναι ένας «πιλότος» κι εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, ενδέχεται να υπάρξουν νέες ράμπες σε άλλες παραλίες, εφόσον όμως κάτι τέτοιο το επιτρέψουν οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

 

Το συνολικό κόστος για την πρώτη ράμπα ανήλθε στις 40 χιλιάδες ευρώ και η σχετική απόφαση για την τοποθέτηση ελήφθη μερικούς μήνες πριν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου κι εν συνεχεία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ Καβάλας Σμάραγδος (Μάκης) Κρεμμύδας αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο facebook:

 

Η πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία είναι δικαίωμα, είναι πολιτισμός.

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη της Καβάλας την πρωτοποριακή κατασκευή ελληνικής ευρεσιτεχνίας SEATRAC που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να μπαίνουν εύκολα στη θάλασσα και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, με την μικρότερη δυνατή βοήθεια συνοδού.

 

Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

 

Οι προσβάσιμες παραλίες μπορούν να αναδείξουν την περιοχή μας σε τουριστικό προορισμό για τα ΑμεΑ ακόμη και των γειτονικών πόλεων, γιατί όχι και χωρών, που ούτως ή άλλως επισκέπτονται την Καβάλα κατά τους θερινούς μήνες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

 

Ως Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ νομού Καβάλας αισθανόμαστε πλήρη ικανοποίηση για την τοποθέτηση του SEATRAC και μάλιστα στην πιο κεντρική και λαϊκή ακτή της πόλης μας, την Καλαμίτσα. Οφείλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τη Δημοτική Αρχή που για ακόμη μια φορά δείχνει με πράξεις την ευαισθησία της στις ανάγκες πρόσβασης των ΑμεΑ, τηρώντας έτσι, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

 

Καλά μπάνια λοιπόν σε όλα τα άτομα με κινητική αναπηρία που θα το χρησιμοποιήσουν και ευχόμαστε του χρόνου να υπάρχει πλήρης προσβασιμότητα της συγκεκριμένης περιοχής που θα διευκολύνει την προσέλευση αλλά και την προσπελασιμότητα του χώρου σε όλες τις δομές της παραλίας.

 

Η αρχή έγινε… Ευχής έργο να υπάρχει ένα Seatrac σε κάθε παραλία του νομού μας.