«Ολιγωρία» καταλογίζει στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο αλλά και στην κυβέρνηση γενικότερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρα Τσανάκα, για την καθυστέρηση της παραχώρησης του στρατοπέδου Ασημακοπούλου στην τοπική κοινωνία της Καβάλας.

Η κ. Τσανάκα θεωρεί πως το «στρατόπεδο κινδυνεύει» και κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο πως υπάρχει σχέδιο «τουριστικής αξιοποίησης» του συνόλου σχεδόν των ιδιοκτησιών του ΥΕΘΑ, πως τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων θα διατεθούν στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τα μετοχικά ταμεία αλλά και πως μέρος αυτών των χρημάτων θα «προικοδοτήσουν» τα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Η ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει

 

 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει ανταποκριθεί, μέχρι σήμερα,  στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για διαβούλευση επί του θέματος. Επίσης, δεν έχει απαντήσει  στις ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Κοινοβούλιο  από κοινού με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ολιγωρία του ΥΕΘΑ καθώς και οι καταγγελίες του Δημοτικού Συμβούλου Μάκη Παπαδόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, με ανάγκασε να καταθέσω επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό κ. Πάνο Καμένο, ο οποίος, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, δεν παραβρέθηκε σε καμία από τις 4 συνεδριάσεις που είχαν οριστεί.

 

Τα ερωτήματα που έθεσα στον Υπουργό, ήταν :

 

 1) Προτίθεστε να παραχωρήσετε άμεσα, κατά χρήση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου στο Δήμο με δεσμευτικούς όρους χρήσης για τη δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες τόσο των ΑΝΕΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ;

 

2)Τι προτίθεστε να κάνετε με τον χώρο του αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα;

 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει απάντηση.

Επειδή:

  1. Υπάρχει σχέδιο «τουριστικής αξιοποίησης» του συνόλου σχεδόν των ιδιοκτησιών του ΥΕΘΑ.
  1. Γίνονται δηλώσεις μετά τις 30-5-2015 όπως:

 «τα ποσά που θα αποφέρει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων, θα φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία σύμφωνα με τον Π. Καμμένο θα διατεθούν στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τα μετοχικά ταμεία».

  1. Επίκειται η δημιουργία  «νέου ΤΑΙΠΕΔ»  που θα προικοδοτηθεί με 50 δις δημόσια περιουσία, όπως θα προβλέπει το νέο μνημόνιο. 

Θεωρώ ότι το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» κινδυνεύει.

Καλώ τους φορείς και τους πολίτες της Καβάλας να προβληματιστούν και να πάρουμε από κοινού τα αναγκαία μέτρα για την απόδοση των εκτάσεων αυτών στην τοπική κοινωνία.  

Οφείλουμε να έχουμε κυρίαρχο λόγο στην αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μελλοντική φυσιογνωμία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Όσοι αποφασίζουν, πρέπει να αναγκαστούν να πάρουν στα σοβαρά το καθολικό αίτημα για αξιοποίηση, με κριτήρια τον δημόσιο χαρακτήρα των εκτάσεων ,την κοινωφελή τους χρήση και κυρίως την απόδοση της υπεραξίας στους κατοίκους και στην ποιότητα της ζωής τους.