«Όντως υπάρχει πρόβλημα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το γνωρίζουν ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Για να αντιμετωπιστούν όμως και για να μην διαιωνίζονται τα προβλήματα, αλλά και για να μην κουκουλωθούν, απαιτείται να βρεθεί η μήτρα, η ρίζα των προβλημάτων που ταλανίζουν τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Χρήστος Ποτόλιας.

 

Αναλυτικά όσα αναφέρει: 

 

«“Φταίει ο Μουριάδης”! λένε με άσφαιρο “πυρ ομαδόν” οι της “αντιπολίτευσης”. Γιατί φταίει; “Γιατί είναι ανίκανος και δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα αυτονόητα”. Φυσικά είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την προσέγγιση. 

 

Αυτό της ανικανότητας είναι μια πολύ βολική δικαιολογία, για να κρυφτεί η αλήθεια. Μια αλήθεια που επιμελώς κουκουλώνουν διοίκηση και παρατάξεις της δήθεν αντιπολίτευσης, για να μη φανεί η ταύτισή τους στη στρατηγική λειτουργίας της Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης, για να στρέψουν την προσοχή όσων πλήττονται από αυτή την κατάσταση σε ακίνδυνα μονοπάτια. 

 

Η σημερινή διοίκηση φταίει μαζί με όλους όσους διοίκησαν το δήμο μέχρι τώρα, καθώς και με αυτούς που εκκολάπτονται για να βρεθούν στο τιμόνι του δήμου,  μαζί με τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, γιατί δέχονται  στον 21ο αιώνα η Προσχολική Αγωγή να είναι τύποις δημόσια. 

 

Γιατί θεωρούν, ότι η Προσχολική Αγωγή είναι ατομική υπόθεση των γονιών και ότι δεν πρέπει να είναι δωρεάν. Γιατί η ιδεολογία και πρακτική τους δε δέχεται ότι  Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας. 

 

Γιατί με τη συνδρομή όλων των κυβερνήσεων και των υποτακτικών τοπικών αρχών, η Προσχολική Αγωγή πέρασε στους δήμους.  

 

Γιατί κυριαρχεί το απαράδεκτο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων λάστιχο όλων των ειδών. Γιατί  λειτουργούν με κοινωφελή προγράμματα και όχι με μόνιμες θέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες. 

 

Γιατί στη λειτουργία τους εμπλέκονται οι ΚΟΙΣΠΕ που βάζουν μπουρλότο στα εργασιακά δικαιώματα και κρατούν σε ομηρία εργαζόμενους.

 

Γιατί οι ΚΟΙΣΠΕ, εκτός του ότι κοστίζουν πανάκριβα, αποτελούν όχημα για να μετακυλίονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται σχεδιασμένα, καθολικά και δωρεάν από το κράτος.

 

Θεωρούμε ότι η Προσχολική Αγωγή δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για την οικογένεια, αλλά είναι πρώτα και κύρια απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού.

 

Σήμερα η Προσχολική Αγωγή απαιτεί: 

 

Σύγχρονη οργάνωση και σχεδιασμό, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και ανάλογες υποδομές.

 

Ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο με τους αναγκαίους χώρους και τα απαραίτητα υλικά, πλήρως στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά. Και φυσικά, για να εκπληρώνει αυτόν τον ρόλο της η Προσχολική Αγωγή ως δικαίωμα του παιδιού και της οικογένειας, πρέπει όλο αυτό το σύστημα να είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν». 

 

(δελτίο Τύπου)