Για ένα βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Ιταλία, που αναμένεται να κινηθεί γρήγορα ανατολικότερα, να περάσει πάνω από την Αδριατική και το Ιόνιο και την ΤρίτηΤετάρτη να επηρεάσει και την Ελλάδα, προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος

 

Ο μετεωρολόγος αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

«Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι ισχυροί νοτιάδες, η πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στη βόρεια Ελλάδα αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν τα ορεινά, αρκετές ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας αλλά ακόμη και  πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

 

Οι βροχές θα είναι σχεδόν γενικευμένες

 

Κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου (Τρίτης – Τετάρτης) αναμένεται να βρέξει (από ασθενώς έως και ισχυρά) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο καιρός δηλαδή κατά διαστήματα θα είναι άστατος, και στο Ιόνιο, και στα Ηπειρωτικά αλλά και στα νησιά του Αιγαίου με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

 

Που αναμένονται οι πιο ισχυρές βροχές - καταιγίδες 

 

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης και της Τετάρτης αναμένεται να είναι πιο ισχυρές οι βροχές και οι καταιγίδες στα εξής ακόλουθα διαμερίσματα:

 

– Επτάνησα, Δυτική Στερεά, Δυτική και Νότια Πελοπόννησος, Ήπειρος

 

– Χαλκιδική, Θράκη, ΒΑ Αιγαίο, Νησιά του Αν. Αιγαίου, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα

 

Για την Αττική, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένονται οι γενικευμένες βροχές αλλά και πιθανές καταιγίδες να εκδηλωθούν από την Τρίτη αργά το βράδυ και στη συνέχεια (μέσα στην Τετάρτη). Χιονοπτώσεις στην Αττική θα σημειωθούν την Τετάρτη πάνω από τα 650-700 μέτρα υψόμετρο (κατά προσέγγιση). Όλα τα παραπάνω αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στα επόμενα προγνωστικά στοιχεία.

 

Χιόνια έως και τα πεδινά της βόρειας Ελλάδας 

 

Μετά το μεσημέρι της Τρίτης η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας να χιονίζει ακόμη σε αρκετές πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και αργότερα μέσα στην Τετάρτη και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα (από το πρωί ενδεχομένως της Τρίτης) ακόμη και σε μεγάλες πόλεις του διαμερίσματος. Προφανώς, αργά το βράδυ της Τρίτης και προς το πρωινό της Τετάρτης, ενδέχεται να χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα και στο νομό Θεσσαλονίκης.

 

Άνεμοι Νοτιάδες

 

Οι άνεμοι αρχικά (την Τρίτη) θα πνέουν νοτιάδες στα πελάγη 7-8 μποφόρ, ενώ την Τετάρτη σταδιακά θα στραφούν βοριάδες με την ίδια περίπου ένταση με αποτέλεσμα να υποχωρήσει ο υδράργυρος και στις κεντρονότιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.