«Έχουν δίκαιο πέρα για πέρα οι γονείς και οι μαθητές που διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις πολικές θερμοκρασίες να καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση των μαθημάτων, κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών», αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ. 

 

Αναλυτικά

 

«Το ερώτημα που τίθεται πραγματικά δεν είναι αν είχαν δίκαιο οι Δήμαρχοι που έκλεισαν τα σχολεία ή αυτοί που τα κράτησαν ανοιχτά, αλλά αν όλες οι δημοτικές αρχές και η κυβέρνηση εξασφάλισαν τους όρους ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες παγετού. 

 

Με περισσότερες ώρες λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης, επιπλέον ενισχυτικά θερμαντικά μέσα σε κάθε τάξη, τις απαραίτητες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέτρα άμεσα που πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα μπροστά σε επόμενα κύματα κακοκαιρίας.

 

Με αφορμή την τραγική αυτή κατάσταση κάθε γονιός, εκπαιδευτικός και μαθητής χρειάζεται να αναλογιστεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αντί για αίθουσες κλουβιά και κοντέινερς, τα σχολικά κτίρια ήταν σύγχρονα, θωρακισμένα από καιρικά και φυσικά φαινόμενα (αντισεισμική δόμηση, θερμομόνωση, κλπ), με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις αναγκαίες υποδομές. 

 

Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν το κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν η οικονομία και οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων που επιβάλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού αλλά η υγεία και οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

 

Αν η κυβέρνηση υλοποιούσε τα δίκαια αιτήματα που δυο χρόνια τώρα παλεύουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για αραίωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, περισσότερα μαθητικά δρομολόγια για να μην στοιβάζονται σαν σαρδέλες οι μαθητές στα λεωφορεία, δωρεάν τεστ με κρατική ευθύνη, χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας. 

 

Για αυτά να τοποθετηθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική και να αφήσουν κατά μέρος τις γραφικότητες ότι οι φωτογραφίες με τους μαθητές και τις κουβέρτες στις τάξεις είναι «χιουμοριστικό αστείο». 

 

Αν τους μένει χρόνος από τις επιστολές και τους εκβιασμούς προς τους εκπαιδευτικούς για να εφαρμόσουν την αντιδραστική αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί τα σχολεία, από τις απειλές σε γονείς και μαθητές κάθε φορά που αυτοί κινητοποιούνται για να βρουν το δίκιο τους, ας επισκεφτούν από κοντά τα σχολεία για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι με το δίλημμα «ή κολλάς κορονοϊό ή παθαίνεις πνευμονία» μάθημα δεν γίνεται!»

 

(δελτίο Τύπου Επιτροπής περιοχής ΑΜΘ ΚΚΕ)