Εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτοπούλου, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιογράφων, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Στις άτυπες συζητήσεις που είχαν ο υπουργός, ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, με τους διαπιστευμένους συντάκτες, αναφέρθηκαν μια σειρά από τα τρέχοντα ζητήματα.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε επισταμένως στα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προχωράνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη μέρα» τη 19η Ιανουαρίου, οπότε και η χώρα μας θα παραλάβει τα πρώτα 6 μαχητικά Ραφάλ.

«Ο σχεδιασμός είναι εύκολος, η χρηματοδότηση είναι το δύσκολο», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι όλα προχωράνε, ενώ μάλιστα επίκειται και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

 

Τον Φεβρουάριο συγκεκριμένα αναμένεται -πιθανότατα- επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο αλλά και συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον αμερικανό ομόλογο του. «Το κλίμα είναι παρά πολύ καλό στις σχέσεις των δυο χωρών και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε αυτό», επισήμανε ο υπουργός.

 

«Πρώτος μας στόχος να μην έχουμε ναυάγια και νεκρούς»

 

Ερωτώμενος για τα 4 πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες που σημειώθηκαν τελευταία όχι στο ακριτικό Αιγαίο αλλά στις Κυκλάδες και σε αλλά σήμερα, ο υπουργός βλέπει «μεγάλη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κυκλωμάτων. Προσπαθούν να μεταφέρουν τους μετανάστες πολύ πιο μακριά. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να επέμβουμε, το πρώτο είναι να αποτρέψουμε το ναυάγιο και τους νεκρούς.

 

Όμως, είμαστε προβληματισμένοι για τις νέες αυτές τακτικές. Η Ευρώπη οφείλει να την ερμηνεύσει ως υβριδικού τύπου απειλή κι από κει πέρα να την αντιμετωπίσει. Πώς; Με την ταυτοποίηση των διακινητών ως εγκληματική οργάνωση και λήψη μέτρων για τους κρατικούς δρώντες που τους ενισχύουν», ανέφερε ο υπουργός.