Εννιά χρόνια συμπληρώνονται από τη μοναδική πράξη αυτοθυσίας του μικρού ήρωα, Τηλέμαχου Τσιμηρίκα, που βούτηξε στο φλεγόμενο σπίτι των παππούδων του, στη Μεσορόπη Καβάλας για να σώσει τα αδελφάκια του. 

 

Τον Δεκέμβριο του 2012 οι γονείς του 15χρονου ήρωα,  Γιώργος Τσιμηρίκας και η σύζυγος του Ειρήνη πήγαν με έξι από τα δέκα παιδιά τους στο σπίτι των παππούδων στο χωριό. Μία ξυλόσομπα προκάλεσε την πυρκαγιά, καθώς μία σπίθα που ξέφυγε από τη αυτή στάθηκε η αιτία για να τυλιχτεί όλο το σπίτι στις φλόγες.

 

Την φωτιά αντελήφθησαν πρώτοι οι παππούδες, οι οποίοι μαζί με τους γονείς και τα τέσσερα από τα έξι παιδιά -ανάμεσα τους και ο 15χρονος Τηλέμαχος- κατάφεραν να βγουν από το σπίτι.

 

Άμεσα συνειδητοποίησαν ότι στο σπίτι είχαν εγκλωβιστεί ο πεντάχρονος Ανδρέας και ο εννιάχρονος Γεράσιμος. Τότε, ο 15χρονος Τηλέμαχος βούτηξε στις φλόγες και έχασε τη ζωή του ηρωικά στην προσπάθεια του να σώσει τα αδελφάκια του. Η είδηση του θανάτου των τριών ανηλίκων παιδιών και η αυτοθυσία του μικρού Τηλέμαχου είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση.

 

Νίκος Παναγιώτοπουλος: «Φέτος συμπληρώνονται 9 χρόνια από τον χαμό του μικρού ήρωα, Τηλέμαχου Τσιμηρίκα, που δεν δίστασε να πέσει στις φλόγες προσπαθώντας να σώσει τα αγαπημένα του αδέρφια. Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός του ας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη όλων μας», δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ανάρτηση του. 

 

Γιάννης Πασχαλίδης: «Δεν δίστασε να ριχτεί στις φλόγες προκειμένου να απεγκλωβίσει τα δύο μικρότερα αδέρφια του, ο Γεράσιμος και ο Ανδρέας, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν είχαν βγει έγκαιρα από το σπίτι των παππούδων του. Σε μια ύστατη τιμή στο πρόσωπο του Τηλέμαχου η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε βραβείο μετά θάνατον.

 

Οι συγχωριανοί, κάτοικοι της Μεσορόπης Παγγαίου, η ευρύτερη κοινωνία της Καβάλας, καθώς και η τότε Κυβέρνηση προσπαθήσαμε να σταθούμε στο πλάι της οικογένειας των αδικοχαμένων παιδιών.  Το να χάνεις το παιδί σου είναι πόνος ανείπωτος», αναφέρει σε ανάρτηση του ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας.