Τα προσμένουν με αγωνία και σαν φτάνει ο καιρός τα απολαμβάνουν με την ψυχή τους. Το τσίπουρο για τους Έλληνες είναι μια ολόκληρη κουλτούρα. 

 

Είναι η στιγμή που σταγόνα-σταγόνα από το αποστακτήριο θα αρχίσει να τρέχει καθαρό, να γεμίζει τα ποτήρια μας. 

 

Ένα τέτοιο παραδοσιακό καζαναριό συναντά κάποιος στο Θεολόγο Θάσου

 

Οικογένειες και παρέες, με τραγούδι και φαγητό απολαμβάνουν την απόσταξη του τσίπουρου στα καζαναριά, διατηρώντας έτσι ζωντανή μια ιστορική παράδοση πολλών ετών.

 

Όπως σε άλλες περιοχές έτσι και στον Θεολόγο αυτό που γίνεται είναι μία «ευχάριστη "επιδρομή" ανθρώπων που τρώνε μαζί, δοκιμάζοντας το νέο τσίπουρο και μερικές φορές παίζοντας μουσική» σημειώνει ο Πάνος Μαντέχος.

 

Η ιεροτελεστία της απόσταξης, βαθιά ριζωμένη και αυτή στις παραδόσεις του τόπου μας, καταφέρνει να ενώνει ακόμα και σήμερα, μικρές ή μεγαλύτερες παρέες σε μια αυθεντική φθινοπωρινή γιορτή.

 

«Με τη φωτιά και το τσίπουρο και τα ζεστά χρώματα δεν θα κρυώσεις ποτέ εδώ» λέει ο Πάνος Μαντέχος, στην ανάρτηση του την οποία συνοδεύει από σχετικές φωτογραφίες