γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Κανείς πια σε αυτή τη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πει «δεν ήξερα». Τώρα… όλοι τα ξέρουμε όλα. Ξέρουμε πως φτάσαμε έως εδώ και κυρίως ξέρουμε ποιοι κίνησαν τα νήματα για να μετατραπεί η χώρα σε αποικία χρέους. Τώρα, όλοι έχουν ονοματεπώνυμο.

 

Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έκανε λάθη, πολλά… λίγα ας το κρίνει ο καθένας, ξεσκέπασε όμως όλη τη διαπλοκή που εδώ και χρόνια κυβερνά την χώρα. Ξέρουμε πλέον καλά πως και γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Μας το έκανε ξεκάθαρο το πόρισμα της επιτροπής αλήθειας της Βουλής.

 

Κι αν δεν θέλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν μας το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής γιατί ίσως να μην χωνεύουμε την Πρόεδρό της, μας το πέταξε κατάμουτρα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την περασμένη Τετάρτη στην ομιλία του στην Γερμανική Βουλή, μας έδειξε τους βασικούς «ενόχους», λέγοντας πως «τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν επί 40 χρόνια κατέστρεψαν την Ελλάδα» και πως «η Ευρώπη έδινε για πολλά χρόνια χρήματα στην Ελλάδα χωρίς να εξετάζει πώς σπαταλούνταν από τις ελίτ των δύο πρώην μεγάλων ελληνικών κομμάτων».

 

Τώρα ξέρουμε και τους συνεργούς του «εγκλήματος». Δεν είναι άλλοι από τους αξιωματούχους με τους παχυλούς μισθούς με τους οποίους διαπραγματευόμαστε. Μας τους κατονόμασε ο πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι, που την ίδια μέρα στην Γερμανική Βουλή είπε πως αυτοί οι «θεσμοί» αρνούνται να δεχτούν τα μέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης για τη φορολόγηση των πλουσίων στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτή είναι η τρόικα η δική σας».

 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι μάλιστα χωρίς ντροπή, (γιατί να έχουν άλλωστε) μας συνιστούν να «μην αυτοκτονήσουμε επειδή φοβόμαστε να πεθάνουμε», ένα δικαίωμα που πήραν προφανώς από την στάση της αντιπολίτευσης (παλιά και νέα κόμματα) του Ελληνικού κοινοβουλίου που τις τελευταίες ημέρες των διαπραγματεύσεων την παρακολουθήσαμε να περιφέρεται, να φωτογραφίζεται και να τραπεζώνεται στις Βρυξέλες, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση κατέβαλλε προσπάθειες να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία.

 

Πίσω από τα τραπεζώματα και τις φωτογραφήσεις ξέρουμε πλέον πως παιζόταν το παιχνίδι της ανατροπής της εκλεγμένης  ελληνικής κυβέρνησης. Είναι άραγε τυχαίο πως ενώ η τρόικα ανακοίνωνε πως οι ελληνικές προτάσεις είναι σε μια στέρεα βάση για διαπραγμάτευση ξαφνικά οι δανειστές τις απορρίπτουν κι επανέρχονται με μια νέα πρόταση με πολύ σκληρότερα μέτρα, που εξαιρούν τις μεγάλες επιχειρήσεις;

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων της αντιπολίτευσης η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη (ναι… του ιδίου που το διάστημα που ήταν υπουργός Υγείας είχε κάνει την απίστευτη δήλωση «Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει») που δόθηκε στις 23 Ιουνίου 2015 στο Γερμανικό περιοδικό Focus.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γεωργιάδη «οι δανειστές δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να δεχτούν την πρόταση του Τσίπρα….»…. «αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να εισαχθούν έλεγχοι κεφαλαίων και τότε θα μπορούσαμε εμείς να διαπραγματευτούμε μια εντελώς νέα και λογική συμφωνία με τους δανειστές». Ο ίδιος βέβαια αρνείται πως τα είπε αλλά τα γραπτά μένουν.

 

 

Τώρα τα ξέρουμε όλα και κανείς δεν έχει δικαιολογία πλέον.  Ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

«Δεν ήξερα».. ΔΕΝ υπάρχει.