Έμμεση θέση για το Δημοψήφισμα παίρνει ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για τη στάση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και των υπολοίπων δημάρχων οι οποίοι «οπαδικά», όπως λέει, τοποθετήθηκαν υπέρ του ναι. Τους κατηγορεί ως «πρωτεργάτες του διχασμού» ενώ μιλά για «μεγαλοσχήμονες που με λύσσα υποστηρίζουν το ναι».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα λέει για «κούρεμα καταθέσεων» και το άμεσο ξεπούλημα της χώρας…

 

Αναλυτικά, το γραπτό μήνυμα του Μάκη Παπαδόπουλου σχετικά με το Δημοψήφισμα της Κυριακής

 

 

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες,

 

είχα πάντοτε τη θέση και μένω αταλάντευτος σε αυτήν πως τα μεγάλα προβλήματα του τόπου υπαγορεύουν τη σφυρηλάτηση και την προάσπιση της ενότητας του λαού.

 

Είχα επίσης την πεποίθηση ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικοδόμηση αυτής της ενότητας οφείλουν να διαδραματίζουν τα πρόσωπα που, έχοντας εκλεγεί ή έχοντας τοποθετηθεί σε μία θεσμική θέση, έχουν τη δυνατότητα και ταυτόχρονα την υποχρέωση και το καθήκον να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ξεχωριστό ρόλο.

 

Με λύπη και αγωνία, διαπιστώνω τις τελευταίες μέρες πως ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα πρόσωπα που έπρεπε να εργάζονται ήδη για την οικοδόμηση της λαϊκής – εθνικής ενότητας μετά από το δημοψήφισμα, όχι μόνο τη δυναμιτίζουν μέσω της απροκάλυπτης – σχεδόν «οπαδικής» – τοποθέτησής τους υπέρ της μίας άποψης (της άποψης του ΝΑΙ), αλλά ταυτόχρονα έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει πως η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος θα βρει τους Έλληνες απολύτως διχασμένους

 

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες,

 

οι ίδιοι είναι οι πρωτεργάτες του διχασμού αυτού.

 

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η νίκη του ΟΧΙ ισοδυναμεί με την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή μας στη δραχμή. Όχι γιατί αποδίδω στον εαυτό μου χαρακτηριστικά πολιτικού ή οικονομικού αναλυτή, αλλά γιατί δυστυχώς έχω από καιρό χαρακτηρίσει όλους σχεδόν τους «μεγαλοσχήμονες», που με λύσσα υποστηρίζουν την άποψη αυτή, απολύτως αναξιόπιστους.

 

Δυσκολεύομαι επίσης να καταλάβω στο όνομα ποιας λογικής η ανάγκη της ένταξης της χώρας μας σε ένα πολιτικό ή οικονομικό σύστημα αποτελεί και λόγο απώλειας κάθε προσωπικής ή εθνικής μας ανεξαρτησίας – ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

 

Με προβληματίζει ιδιαίτερα ότι όλα αυτά τα χρόνια ενημερωνόμαστε καθημερινά για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και, πιο πεζά, τι άλλο καλείται να πληρώσει ο λαός, για να ορθοποδήσει το έρμο μας το κράτος.

 

Ουδέποτε όμως έχουμε ενημερωθεί για τα ποσά που έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, μέσω των ενεχυριασμένων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομολόγων του και των εγγυήσεων που έχει παράσχει για το σκοπό αυτό.

 

Ουδέποτε έχουμε ενημερωθεί για τα ποσά με τα οποία έχουμε ΕΓΓΥΗΘΕΙ εμείς οι ίδιοι οι δανειολήπτες –Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις– ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΥΠΕΓΓΥΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

 

Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες,

 

οι πραγματικοί και ορατοί κίνδυνοι, που σήμερα βρίσκονται προ των πυλών και προσωπικά μου προκαλούν απέραντο φόβο, είτε πούμε ΝΑΙ είτε πούμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι οι εξής:

  • για τη διάσωση και την εκ νέου ανα-κεφαλαιοποίηση των χρεωκοπημένων Ελληνικών Τραπεζών θα ζητηθεί σημαντικό κούρεμα των καταθέσεων
  • όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί, για να ρευστοποιήσει τις εξασφαλίσεις που της έχουν εκχωρηθεί, θα βγει άμεσα όλη η ιδιωτική Ελληνική οικονομία (ακίνητα και επιχειρήσεις) «στο σφυρί».

 

Την ώρα αυτή, φίλες και φίλοι, αφενός οι κάμερες των τηλεοράσεων εστιάζουν στο αναντίρρητα θλιβερό, ήσσονος όμως σημασίας θέαμα των συμφορημένων ATM, αφετέρου αποσιωπούν το γεγονός ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΚΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΕΓΓΥΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΝΟΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ.

 

Ένα άλλο θέμα – που με προσβάλλει και νοιώθω την ανάγκη να το μοιραστώ μαζί σας – είναι η «αυτόκλητη» επαναφορά στη δημοσιότητα, για να «επιδείξουν» την ευρωπαϊκή τους καταγωγή και να «διατρανώσουν» την άποψή τους υπερ του ΝΑΙ, όλων εκείνων των προσώπων, που εκμεταλεύτηκαν για προσωπικό τους όφελος την σιωπή τους και την αποστασιοποίησή τους από τη δημόσια ζωή του τόπου, ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ ΤΙΣ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ.  

 

Σε όλους αυτούς θα ήθελα, αν και δε νομίζω ότι τους ενδιαφέρει η άποψή μου ή η άποψή σας, να δηλώσω ότι:

 

  • με το να εγκλωβίζεις τον Έλληνα σε καλούπια που δεν του ταιριάζουν «σκοτώνεις» το πνεύμα του, διαστρεβλώνεις την ιστορία του και κυρίως απαξιώνεις την τεράστια συμβολή του στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού.  

 

  • δεν διακρίνω ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χρησιμοποίησε τη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας της από τη σημερινή στάση των εταίρων μας.

 

  • δεν δέχομαι να θέσω πάνω από την αναγκαία ενότητα του λαού μας και του έθνους μας καμία άλλη προτεραιότητα και επιλογή.  Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να κάνουν «θαύματα».  Διχασμένοι είναι ανίκανοι για οτιδήποτε θετικό και επικίνδυνοι για τον εαυτό τους.

 

Τελειώνοντας, ήθελα πρώτα από όλα να τονίσω σε όλους σας πως η νίκη του ΟΧΙ ή του ΝΑΙ στο κυριακάτικο δημοψήφισμα ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ – ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

 

Για το λόγο αυτό καλώ όλους τους «μεγαλοσχήμονες», που σπέρνουν το διχασμό από την καρέκλα της εξουσίας που εμείς τους τοποθετήσαμε, να εγκαταλείψουν άμεσα τον άχαρο και εθνικά επιζήμιο ρόλο τους.

 

ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ, ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΟΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.