Η Θασιακή Ένωση Καβάλας ετοίμασε ένα επετειακό λεύκωμα για τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 με τους Θάσιους και Καβαλιώτες αγωνιστές, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές χωρίς να έχει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση από κάποιο φορέα και το λεύκωμα τελικά υλοποιήθηκε με έξοδα του Κωνσταντίνου Χιόνη

 

«Το λεύκωμα δεν χρηματοδοτήθηκε από πουθενά. Η αίτηση δεν έγινε δεκτή από τον Δήμο Θάσου. Είχε λήξει η ημερομηνία και απορρίφθηκε» λέει στον KavalaNews 102.8 ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από το λεύκωμα, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης, Κωνσταντίνος Χιόνης.

 

Ο ίδιος ο κ. Χιόνης μάλιστα, είναι αυτός που έβαλε το χέρι στην τσέπη και με δικά του έξοδα θα εκδώσει αυτό το επετειακό λεύκωμα. 

 

«Χρόνια μαζεύαμε το υλικό αυτό και σε μερικούς μήνες ετοιμάστηκε το λεύκωμα» τονίζει. 

 

Τα αρχεία αυτά διασώθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 

 

Για το λεύκωμα: «Το λεύκωμα περιλαμβάνει τους ήρωες αγωνιστές που έλαβαν μέρος το 1821 στη νότιο Ελλάδα. Μαζί με τους Θάσιους βάλαμε και τους Καβαλιώτες. Δεν είναι γνωστοί όλοι. Αρκετοί έπεσαν και στις μάχες. Αυτοί που διασώθηκαν έκαναν αιτήσεις το 1846 και το 1865 ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έπαθαν. Βάση αυτών των αιτήσεων ήρθαν στο φως αρκετοί που ήταν άγνωστοι», λέει ο κ. Χιόνης.

 

Επίσης αυτό που είπε ο κ. Χιόνης είναι ότι όποιος βρεθεί στην παρουσίαση του λευκώματος στις 11 Δεκεμβρίου στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης θα δίνεται δωρεάν από τον κ. Χιόνη. 

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8 ο Κωνσταντίνος Χιόνης: