Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Μετά το πέρας της παρελάσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Σήμερα εδώ στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη τιμούμε και εορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Μόλις παρακολουθήσαμε μία λαμπρή Στρατιωτική Παρέλαση, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των Ηρώων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος.

 

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα κατενίκησε έναν θεωρητικά ισχυρότερο αντίπαλο, ένα αλαζονικό ολοκληρωτικό καθεστώς με επεκτατικές διαθέσεις που θάφτηκε στα χιόνια της Πίνδου. Και το πέτυχε τούτο διότι ο Ελληνικός Λαός ήταν ενωμένος, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να πολεμήσει και να νικήσει. 

 

Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις επίσης ήταν έτοιμες να κάνουν το καθήκον τους και γιατί η Πολιτική Ηγεσία είπε το «ΟΧΙ» ευρισκόμενη σε πλήρη σύμπλευση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και είχε φροντίσει εγκαίρως για την προς πόλεμο προπαρασκευή του Στρατεύματος, μία πραγματικότητα που ίσως ακούγεται σαν ιστορική λεπτομέρεια, όμως είχε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης.

 

Αν πρέπει να διδαχθούμε -και πρέπει να διδαχθούμε- από το παράδειγμα του Έπους του 1940 είναι ότι όταν είμαστε ενωμένοι, συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δοκιμασία.

 

Και κάτι τελευταίο λόγω της ημέρας: Παρακολουθήσαμε μία λαμπρή Στρατιωτική Παρέλαση, θαυμάσαμε τα μέσα, τα οπλικά συστήματα αλλά και το φρόνημα των στελεχών που παρήλασαν.

 

Η Ελλάδα θωρακίζεται και θα συνεχίσει να θωρακίζεται στο πλαίσιο μίας προσπάθειας μεθοδικής, στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου, που εκπονήσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την αγαστή συνεργασία Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας και φυσικά υπό την τελική έγκριση του Πρωθυπουργού. Η Ελλάδα λοιπόν θα συνεχίσει να θωρακίζεται επεκτείνοντας και εντείνοντας τις Αμυντικές συμμαχίες με φίλες χώρες αλλά και αναβαθμίζοντας τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τούτο το κάνουμε διότι αντιλαμβανόμαστε τη χώρα ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στη περιοχή, αλλά και διότι ενώ δεν απειλούμε κανένα, δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε από κανέναν. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα. Η Σκέπη της Θεοτόκου να μας προστατεύει και να μας καλύπτει. Ζήτω το Έθνος!».

 

Γιάννης Πασχαλίδης – βουλευτής Καβάλας ΝΔ 

 

«Φέτος η Παναγία μας αξίωσε να παραβρεθούμε για άλλη μια φορά στη δοξολογία υπέρ των Ηρώων της 28ης Οκτωβρίου 1940 και των ημερών και χρόνων που την ακολούθησαν.

 

Ξεκινήσαμε από τον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Παύλου στη Καβάλα, ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκα στη κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Χρυσούπολης, καθώς και στην παρέλαση των σημαιών των σχολείων του Δήμου Νέστου.

 

Εύχομαι υγεία πάνω απ'όλα σε όλες και όλους μας.  Ως λαός, έχουμε μάθει να αντέχουμε σε στερήσεις και κακουχίες, βασισμένοι στην ενότητα και την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο. Χρόνια πολλά Ελλάδα! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου». 

 

Μακάριος Λαζαρίδης – βουλευτής Καβάλας ΝΔ

 

«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Έθνος μας. Τιμούμε τη μνήμη όσων αντιστάθηκαν στον ολοκληρωτισμό και στην τυραννία, προτάσσοντας την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια.

 

Σήμερα, επικαιροποιούμε το ηρωικό “όχι” σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Λέμε ένα μεγάλο “ναι” στην πολυεπίπεδη ενίσχυση των διπλωματικών, στρατιωτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μας, προκειμένου η αποτρεπτική μας ισχύ να γίνει εντονότερη από ποτέ.

 

Με τις πρόσφατες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καθώς και αυτές με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η Ελλάδα μεγαλώνει. Γίνεται η Ελλάδα που ονειρευόμαστε». 

 

Τάνια Ελευθεριάδου  - βουλευτής Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ 

 

«Μέρες σαν τη σημερινή, μας θυμίζουν ότι ένας μικρός λαός σαν τον δικό μας, μπορεί να αντισταθεί και να κερδίσει τον φασισμό, το σκοτάδι, τον κατακτητή.  Η λαϊκή αντίσταση στον πάνοπλο στρατό των φασιστών, το βροντερό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, η αυτοθυσία των αγωνιστών μάς δείχνουν το δρόμο. 

 

Το έπος του ‘40 στα βουνά της Πίνδου αποδεικνύει ότι την ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους.  Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε τις θηριωδίες των κατακτητών, τα βασανιστήρια, την πείνα του λαού μας, τις εκτελέσεις των αγωνιστών, τους τόπους εξορίας.  Έχουμε την υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να ξανασηκώσει κεφάλι το τέρας του φασισμού και του ναζισμού.  Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες»

 

Κώστας Αντωνιάδης – αντιπεριφερειάρχης Καβάλς 

 

Το ιστορικό “ΟΧI” εκπέμπει ένα διαχρονικό μήνυμα ενότητας και αγώνα των  Ελλήνων απέναντι σε κάθε εμπόδιο και αντίπαλο. Τιμάμε εκείνους που  αγωνίστηκαν για την ελευθερία, γνωρίζοντας πως κανένας αγώνας για την  υπεράσπιση της πατρίδας και των αξιών της, ποτέ δεν είναι ένας χαμένος  αγώνας. Και τους τιμάμε, μνημονεύοντας τους δικούς τους αγώνες, αλλά και  δίνοντας σήμερα τον δικό μας αγώνα στις σύγχρονες επάλξεις, για τις  ίδιες αξίες. Για μία πατρίδα, πάντα ελεύθερη και ισχυρή.

 

Όπως έγραψε και ο ποιητής: “Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο  ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ᾿ τα ξένα βήματα, αυτά τα  πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο, αυτές οι καρδιές δε  βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο”.

 

Κωνσταντίνος Πεφάνης – πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 

 

"Σήμερα τιμούμε τους ήρωες του 1940. Οι Έλληνες ενωμένοι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του άξονα και να προασπίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα. Θέλω να ελπίζω ότι την επόμενη χρονιά, χωρίς μάσκες και τους περιορισμούς που έχουμε τους τελευταίους μήνες, να γιορτάσουμε υπό άλλες συνθήκες και όλοι μαζί την επέτειο του ΌΧΙ. Χρονιά πολλά σε όλους τους Έλληνες!"