Μία… θερμοκοιτίδα πολιτισμού ετοιμάζεται στην Καβάλα με βάση το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης. Ο λόγος για το «Crea Centers Kavala» που δίνει το βήμα σε νέους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν το δικό τους πολιτιστικό προϊόν. 

 

O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το έργο «Crea Centers» του Προγράμματος Black Sea Basin, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος ενός εταιρικού σχήματος συνολικά πέντε φορέων. Του σχήματος ηγείται ο Δήμος του Cekmekoy (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία).  

 

Στόχος του είναι να δημιουργήσει δομές υποστήριξης των πολιτιστικών βιομηχανιών στις πόλεις εταίρους (5 στο σύνολο), χώρους δηλαδή που θα παρέχουν δωρεάν περιβάλλον εργασίας στους επαγγελματίες του πολιτισμού (αρχιτέκτονες , γραφίστες , μουσικούς, καλλιτέχνες των new media, κινηματογραφιστές, χειροτέχνες κα). 

 

Το εταιρικό σχήμα της αποτελείται, πέραν του Δήμου Καβάλας και του Δήμου του Cekmekoy από: τον Δήμο της Κωστάντζα (Ρουμανία), το κέντρο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της Ουκρανίας και τον Δήμο Byala (Βουλγαρία).

 

«Οι πέντε πόλεις θα δημιουργήσουν μία "θερμοκοιτίδα" καλλιτεχνών. Θα διαμορφώσουν ένα χώρο με εξοπλισμό και υπηρεσίες για να υποστηρίξουν ο καθένας από 60 τοπικούς καλλιτέχνες οι οποίοι για όσο καιρό φιλοξενούνται στην «θερμοκοιτίδα» θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό πρότζεκτ», λέει στον KavalaNews 102.8 η επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου Καβάλας, Ιώ Χατζηβαρύτη

 

Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο και μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και μαθητές. Μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες από την Καβάλα αλλά και από της γύρω περιοχές. Μπορειτε να κάνετε την αίτηση ΕΔΩ

 

Ακούστε όσα είπε η κ. Χατζηβαρύτη στον KavalaNews 102.8: 

 

 

 

Ο στόχος του Crea Center

 

Στο πλαίσιο του έργου, ο Δήμος στοχεύει να εγκαταστήσει στο εμβληματικό κτήριο της Μεγάλης Λέσχης ένα Crea Center-Κέντρο Πολιτιστικής Δημιουργίας, μετατρέποντας της σε ένα κύτταρο πολιτιστικής βιομηχανίας για την πόλη, αποδίδοντας της ξανά τον αρχικό της ρόλο. Εκεί θα λειτουργήσουν στον χώρο της Μεγάλης Λέσχης εργαστήρια μουσικής, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών. Θα δοθεί δωρεάν χώρος εργασίας (ατελιέ) και εξοπλισμός σε 60 καλλιτέχνες της πόλης, στους παραπάνω τομείς για να δημιουργήσουν το δικό του πρωτότυπο πολιτιστικό προϊόν.

 

Παράλληλα, ο ισόγειος χώρος της Μεγάλη Λέσχης θα μετασχηματιστεί σε ανοιχτό εκθεσιακό χώρο που θα διατίθεται για την παρουσίαση των προϊόντων δημιουργίας των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται. Η καλλιτεχνική δημιουργία θα υποστηρίζεται από θεματικές ημερίδες, ανοιχτά μαθήματα και εργαστήρια από διακεκριμένους καλλιτέχνες του τομέα των new media, αρχιτεκτονικής, μουσικής και θεάτρου που θα ενισχύουν την προσπάθεια των τοπικών καλλιτεχνών για πρωτότυπη δημιουργία και παραγωγή.

 

Τέλος, οι καλλιτέχνες του Crea Centers θα έχουν την ευκαιρία να δικτυώνονται με τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενούνται από τις αντίστοιχες δομές των υπολοίπων πόλεων-μελών του δικτύου και έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά αλλά και μια ζωογόνος πηγή δημιουργίας και εξωστρέφειας για τους καλλιτέχνες μας.