Ο Σάββας Σαλτουρίδης και ο Ιωακείμ Μόνος, πρώην υπάλληλοι στις οικονομικές υπηρεσίες του παλιού Δήμου Παγγαίου (όχι του σημερινού, ενιαίου Δήμου) καταδικαστήκαν για υπεξαίρεση την Πέμπτη, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρωινή, στους δύο πρώην υπαλλήλους επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης στην τελευταία δίκη. 

 

Η δίκη αυτή αφορούσε στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Οι δύο κατηγορούμενοι, όπως ομολόγησαν,  είχαν συνεργαστεί για τη δολοφονία του Τριαντάφυλλου Κουκούδη, δημάρχου του Δήμου Παγγαίου τότε, προκειμένου να καλύψουν την υπεξαίρεση. Είχαν ήδη καταδικαστεί για την δολοφονία και έκτοτε εκτίουν ποινή φυλάκισης, ισόβια ο Σ.Σαλτουρίδης και 17 ετών ο Ι.Μόνος. Η νέα ποινή των ισοβίων, ήρθε να προστεθεί στην προηγούμενη ποινή τους. 

 

Η δίκη για την υπεξαίρεση άρχισε την Τετάρτη αλλά η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε την Πέμπτη. Το δικαστήριο έκρινε ότι από μια υπεξαίρεση 718.000 ευρώ (έτη 2007 έως 2009) οι δύο πρώην υπάλληλοι επωφελήθηκαν ποσού περίπου 400.000 ευρώ (Το υπόλοιπο ποσό βάσει σχετικού πορίσματος, φέρεται να το είχε υπεξαιρέσει ο δολοφονηθείς δήμαρχος).

 

Ο σημερινός Δήμος Παγγαίου (ο οποίος συστάθηκε το 2011 με συνένωση των παλιών Δήμων Παγγαίου, Ορφανού, Πιερέων, Ελευθερών και Ελευθερούπολης) παρέστη στη δίκη για την υπεξαίρεση ως πολιτική αγωγή εκπροσωπούμενος από την δικηγόρο Καβάλας Βικτωρία Βασιλείου.

 

Ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης είχε εξαφανιστεί το βράδυ της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου 2009 και η εξαφάνισή του δηλώθηκε δύο μέρες αργότερα στις 29 του μηνός.

Το πτώμα του 46χρονου, τότε δημάρχου Παγγαίου, Τριαντάφυλλου Κουκούδη είχε εντοπιστεί στις 30 Δεκεμβρίου 2009 στην παραλιακή περιοχή της Σαρακήνας.

Κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι της υπόθεσης.

 

Οι δύο δράστες, αφού τον εκτέλεσαν, αρχικά εγκατέλειψαν το θύμα μέσα στο αυτοκίνητο στην περιοχή της Περάμου. Επέστρεψαν όμως και τον μετέφεραν στη Σαρακήνα και πήγαν δεύτερη φορά στο σημείο για να προσπαθήσουν να σβήσουν τα ίχνη τους από το αυτοκίνητο.

 

Όταν έφτασε η αστυνομία και άνοιξε το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε μια μαφιόζικη εκτέλεση με το πτώμα του πρόωρα χαμένου δημάρχου να είναι δεμένο χειροπόδαρα με σχοινιά και τις σφαίρες ενός πυροβόλου όπλου να έχουν διαπεράσει τον θώρακα και το κρανίο. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο 47χρονος άνδρας δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο από αιχμηρό αντικείμενο και οκτώ πυροβολισμούς στον θώρακα και το κεφάλι. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν συνολικά δεκατέσσερις κάλυκες, ενώ φαίνεται ότι προηγήθηκε συμπλοκή ανάμεσα στους δράστες και το θύμα.

 

Για «έγκλημα με πρωτοφανή αγριότητα» έκανε τότε λόγο η αστυνομία επισημαίνοντας ότι «κίνητρο ήταν το οικονομικό έλλειμμα που είχε δημιουργηθεί στο ταμείο του δήμου τόσο από τον δήμαρχο όσο κι από τους δράστες». Η αστυνομία μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι το θύμα ασκούσε έντονες πιέσεις στους δύο ταμίες να βρουν τρόπο για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα».

 

Σε βάρος των δύο υπαλλήλων του Δήμου αλλά κι ενός τρίτου προσώπου το οποίο τους προμήθευσε το υποπολυβόλο όπλο UZI, είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση. Το τρίτο πρόσωπο αφέθηκε ελεύθερο μετά την απολογία του (παραπέμφθηκε μόνο για απλή συνέργεια) ενώ οι άλλοι δύο ομολόγησαν το έγκλημα, όχι όμως και την υπεξαίρεση χρημάτων, για την οποία έδειξαν ως μοναδικό αυτουργό τον τότε δήμαρχο.

 

Οι δύο κατηγορούμενοι υπάλληλοι του Δήμου είχαν υποστηρίξει ότι η δολοφονία τελέστηκε «υπό καθεστώς βρασμού» και ότι αρχική τους πρόθεση ήταν μόνο ο εκφοβισμός για να επιστραφούν τα χρήματα στο ταμείο και να μην βρεθούν υπόλογοι για το έλλειμμα.  

 

Σημειώνεται ότι έγιναν ξεχωριστές δίκες για τη δολοφονία και για την υπεξαίρεση. Υπενθυμίζεται ότι έως και για 3 χρόνια μετά το έγκλημα που ομολόγησαν, οι δύο πρώην υπάλληλοι εξακολουθούσαν και πληρώνονταν από τα ταμεία του Δήμου με το ήμισυ περίπου του μισθού τους, έως ότου απολύθηκαν οριστικά από τον Δήμο λόγω της πρώτης καταδίκης τους, το 2010. Η απόλυσή τους έγινε με μεγάλη καθυστέρηση το Νοέμβρη του 2013 διότι... καθυστερούσε να συνεδριάσει το αρμόδιο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο.