Άνοιξε σήμερα (30/9) η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.  

 

Στο νοσοκομείο Καβάλας, από τους πρώτος που εμβολιάστηκαν ήταν ο παθολόγος, Ξενοφών Κροκίδης, αλλά και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Κατερίνα Πετράκη

 

Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού ακόμα και την ίδια μέρα που κλείνει κάποιος. Στο νοσοκομείο Καβάλας οι εμβολιασμοί έφταναν μέχρι και τους 400 την ημέρα, ενώ πλέον υπάρχουν μέρες που γίνονται 50-60. 

 

Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των παραπάνω κατηγοριών στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

 

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

 

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

 

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. 

 

Επομένως, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

 

Στις φωτογραφίες ο Ξενοφών Κροκίδης και η Κατερίνα Πετράκη