γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Θετικό είναι το πρόσημο της τουριστικής περιόδου που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες για το Νομό Καβάλας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου από φορείς του τουρισμού και του επισιτισμού. 

 

 

Ανοδική πορεία κατέγραψε η επισκεψιμότητα στο Φρούριο της Καβάλας με αύξηση των εσόδων κατά 60% σε σχέση με το 2019 που ήταν η καλύτερη τουριστική περίοδος της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Τάκη Αγγελίδη.

 

Όπως είπε επίσης αύξηση της τάξης του 50% κατέγραψε και η επισκεψιμότητα στο πηλοθεραπευτήριοτων Κρηνίδων ενώ τα έσοδα από την πώληση τουριστικού υλικού στο πρώην περίπτερο του ΕΟΤ άγγιξαν το 85% των εσόδων του 2019.

 

Από τον εισερχόμενο τουρισμό την πρώτη θέση κατέχει ως χώρα προέλευσης η Γερμανία και από τις Βαλκανικές χώρες η Ρουμανία

 

 

Την ικανοποίησή του για την κίνηση στα ξενοδοχεία του νομού εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνης Μιτζάλης. Όπως είπε ήταν μια πολύ καλή χρονιά που ξεπέρασε σε έσοδα τις προσδοκίες των ξενοδόχων.

 

Στις κινήσεις που έγιναν από το Επιμελητήριο Καβάλας προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα της Νυμφαίας που έκλεισαν αμέσως λίγο μετά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου αναφέρθηκε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Τόνισε πως η αυξητική τάση στην τουριστική κίνηση που έφερε χαμόγελα σε αγορά και ξενοδόχους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο άνοιγμα των συνόρων. 

 

Δυο μήνες δούλεψε το εμπόριο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλη Λεμονίδη ο οποίος τόνισε πως οι τζίροι δεν άγγιξαν καθόλου τους τζίρους του 2019. 

 

Τα παραθαλάσσια καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας ήταν εκείνα που είδαν μεγαλύτερους τζίρους από ότι τα καταστήματα στον αστικό ιστό είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Καφεζυθοπωλών Νομού Καβάλας Γιώργος Βαφείδης. 

 

Μίλησε για έναν εκπληκτικό από άποψη τζίρων Ιούλιο και Αύγουστο ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εστίαση από το lockdown. 

 

Μάλιστα έκανε λόγο για εργαλοποίηση της εστίασης από την κυβέρνηση για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί καταστρέφοντας, όπως είπε, έναν κλάδο.

 

Νωρίτερα ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης μεταξύ άλλων επισήμανε: 

 

«η Καβάλα, λόγω της στοχευμένης προβολής στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και του εξωτερικού, έγινε σημείο αναφοράς της τουριστικής κίνησης στην ΑΜ-Θ, αξιοποιώντας αφενός μεν την ιστορία και τη θρησκευτική της παράδοση και αφετέρου την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της. 

 

Οι χιλιάδες επισκέπτες του Δήμου Καβάλας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το φρούριο της πόλης, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και τα σημεία που κήρυξε το λόγο του Θεού ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Παράλληλα, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των Λασπολούτρων στις Κρηνίδες, αυξάνοντας κατακόρυφα το συνολικό ποσοστό του ιαματικού τουρισμού, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020».

 

Τη φετινή τουριστική περίοδο είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Καβάλας «δοκιμάσαμε τις αντοχές μας και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες, ωστόσο χάρη στον επαγγελματισμό των στελεχών της "Δημωφέλεια" και την άψογη συνεργασία των εκπροσώπων της τοπικής αγοράς, καταφέραμε από τη μια να φανούμε συνεπείς απέναντι σ' αυτούς που επέλεξαν την πιο όμορφη πόλη της Ελλάδας για τις διακοπές τους και από την άλλη να τονώσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την οικονομία της Καβάλας. 

 

Ευελπιστώ ότι την επόμενη χρονιά θα μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε πλήρως τον σχεδιασμό μας για τον Τουρισμό και χωρίς τους περιορισμούς της παρελθούσας διετίας, να μεγιστοποιήσουμε έτι περαιτέρω τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η περίοπτη θέση μας στον τουριστικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας».