Τους φορείς της Καβάλας να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες καλεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου «για την έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της επικίνδυνης λειτουργίας του εργοστασίου Λιπασμάτων», όπως αναφέρει.

 

Η ίδια έστειλε επιστολή-πρόταση προς τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και τον δήμαρχο Καβάλας, με σκοπό τη διοργάνωση ανοιχτής συνάντησης με τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες των περιοχών που πλήττονται.

 

Τις προηγούμενες ημέρες ένα πυκνό νέφος καπνού κύκλωσε την Καβάλα δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους (δες ΕΔΩ και ΕΔΩ). 

 

«Οι μετρήσεις έδειξαν ότι είναι στα όρια που ορίζει το υπουργείο. Ζήτησα να ενημερωθώ και επίκειται συνάντηση των υπηρεσιακών στελεχών» είπε για το θέμα στον KavalaNews 102.8 ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.  

 

Στην επιστολή της προς τους φορεις η Τάνια Ελευθεριάδου σημειώνει: 

 

"Τις προηγούμενες ημέρες, οι κάτοικοι της Ν. Καρβάλης, του Χαλκερού, της Ανατολικής πλευράς της Καβάλας και των όμορων περιοχών, ήρθαν αντιμέτωποι-για μία ακόμα φορά- με την αποπνικτική ατμόσφαιρα, λόγω της μη ορθής και ανασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου Λιπασμάτων Καβάλας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η κατάσταση προήλθε από βλάβη σε μονάδα του εργοστασίου. 

 

Πέραν της ανησυχητικής, αυτής καθ’ αυτής, κατάστασης, η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η συνακόλουθη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής είναι συχνό φαινόμενο.

 

Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση επιθεώρησης της εταιρείας «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΛΤΔ", το εργοστάσιο παρουσιάζει σειρά προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων. 

 

Όπως θα γνωρίζετε, στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, κατέθεσα ερωτήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο (οι οποίες έμειναν αναπάντητες), καθώς και μία επίκαιρη ερώτηση, τον περασμένο Μάρτιο, σχετικά με την προκληθείσα από την εν λόγω βιομηχανία, ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι απαντήσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν αόριστες, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα που προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση και ανησυχία. 

 

Για τους λόγους αυτούς, προτείνω τη διεξαγωγή μιας ανοιχτής συζήτησης-υπό την αιγίδα σας- με όλους τους εμπλεκομένους καθώς και με πολίτες της περιοχής, ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες απαντήσεις και να σχεδιάσουμε από κοινού τις επόμενες κινήσεις μας".