«Η κ. Κεραμέως δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα σχολεία» τόνισε από την Καβάλα η πρώην υφυπουργός και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη η οποία σημείωσε πως η υπουργός ενώ μιλά για αριστεία, συρρικνώνει με έναν αιφνίδιο τρόπο και διοχετεύει τους μαθητές προς τον ιδιωτικό τομέα εφόσον μπορούν να πληρώσουν τα αντίστοιχα δίδακτρα.

 

"Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς μέτρα"

 

«Χρειάζονται πολλά επιπρόσθετα μέτρα, όπως έχει πει και Επιτροπή Εμπειρογνώμων. Αραίωση στις τάξεις και διαχωρισμός των τμημάτων αλλά η κ. Κεραμέως το αγνοεί. 

 

Θα έπρεπε να υπάρχουν αξιόπιστα τεστ. Τα τεστ αυτοδιάγνωσης μπορεί να είναι συμπληρωματική βοήθεια αλλά όχι ο βασικός διαγνωστικός μηχανισμός. Θα έπρεπε να υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ και να αφορούν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας», λέει η κ. Τζούφη. 

 

Σχετικά με το το 50%+1 νοσησάντων παιδιών που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα είπε: 

 

«Επιμένουμε εμείς και οι εμπειρογνώμονες η υπουργός να το πάρει πίσω. Το ερώτημα είναι: γιατί δεν ακούει; Αυτό βέβαια θα απαιτούσε περισσότερο προσωπικό. Έχουμε καθηγητές που περιμένουν αλλά δεν θέλει η υπουργός να ενισχύσει το δημόσιο σχολείο

 

Προβλήματα έχουμε και στο προσωπικό καθαριότητας. Οι εργασιακές συνθήκες είναι χειρότερες από το παρελθόν. Πρόβλημα υπάρχει και με τα μέσα μεταφοράς που μεταφέρουν μαθητές και δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, όπως στην περιοχή σας». 

 

Για τα πανεπιστήμια

 

Για τα πανεπιστήμια τόνισε ότι χρειάζονται επιπρόσθετες χρηματοδοτήσεις, μέσα και προσωπικό, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αλλαγή πορείας στα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα

 

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

 

«Από την συζήτηση του νομοσχεδίου εξηγήσαμε ότι αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Έχουμε 18 χιλιάδες παιδιά που δεν θα είναι στα ΑΕΙ και έχουμε θέσεις κενές. Είναι πρωτοφανές. Το επιχείρημα είναι ότι δεν μπορούμε να βάζουμε μαθητές στα ΑΕΙ με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Μαθητές όμως 14 και 15 έμειναν εκτός με την αύξηση των συντελεστών.

 

Από την άλλη πλευρά η κ. Κεραμέως γι’ αυτούς με χαμηλές βαθμολογίες δίνει τη δυνατότητα να πάνε στα ιδιωτικά κολλέγια αν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα. Εκεί η αριστεία πάει περίπατο και μάλιστα σε δομές που εξίσωσε τα πτυχία με τα ΑΕΙ», επισημαίνει. 

 

Κάτι που καταργήθηκε από την  κ. Κεραμέως και που θα μπορούσε να βοηθήσει ήταν ότι είχαμε ιδρύσει τα διετή προγράμματα στα πανεπιστήμια. Απόφοιτοι ΕΠΑΛ μπορούσαν με το πτυχίο και με μία κατηγοριοποίηση να πάνε στις διετείς σπουδές και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα ανώτερου ευρωπαϊκού επιπέδου σε σύνδεση με την τοπική ανάπτυξη και παραγωγικότητα. Αυτό καταργήθηκε». 

 

Η Μερόπη Τζούφη παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία της Νομαρχιακής επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί της ήταν η βουλευτής Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου και ο συντονιστής της Νομαρχιακής, Κώστας Μορφίδης.

 

Ακούστε όσα δήλωσε: