Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στη Θάσο, την Πέμπτη 12 Αυγούστου στην πλατεία Καλλιράχης και την Παρασκευή 13 Αυγούστου στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια με κεντρικό σύνθημα «Να ζεις. Να τολμάς. Να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας. Τον σοσιαλισμό».

 

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος και να τηρούνται οι αποστάσεις.

 

Στην πλατεία Καλλιράχης το πρόγραμμα περιλάμβανε ρεμπέτικο γλέντι με τους senie penie και κεντρική ομιλία από τον Γιώργο Πυργέλη μέλος του ΓΠ της ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ.

 

Ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

«Οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα αποδεικνύουν τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Άλλωστε, κι εδώ στην Θάσο υπάρχει πικρή πείρα από τις πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων. 

 

Το έγκλημα είναι επαναλαμβανόμενο. Δεν είναι απλή σύμπτωση. Είναι διαχρονικό. Και τούτη η κυβέρνηση σήμερα είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής. Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης.

 

Τα Δασαρχεία υποχρηματοδοτούνται συστηματικά. Από τα 17 εκ. που ζήτησαν διατέθηκαν μόνο 1, 7 εκ. τα οποία είναι μειωμένα κατά 97%, τα τελευταία χρόνια. Στην Θάσο δόθηκαν μόλις 22000 από τις 150 που αιτήθηκε η υπηρεσία.

 

Το 14% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι με εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας.

 

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στα δασαρχεία και τις ΠΟΥ. Στην δασική υπηρεσία στη Θάσο υπηρετούν μόλις 7 εργαζόμενοι από τους 32 που απαιτούνται.

 

Δυναμώνουμε την πάλη μας και διεκδικούμε από την κυβέρνηση έστω και τώρα:

 

•          Να αυξήσει την χρηματοδότηση στους φορείς δασοπροστασίαςδασοπυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δασική υπηρεσία Θάσου εγκρίθηκαν κονδύλια μόλις στο 15% των απαιτούμενων πιστώσεων που αιτήθηκε η υπηρεσία για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα έργα για διένεξη και καθαρισμό δασικών δρόμων.

 

•          Να ενισχύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν. Να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους πυροσβέστες. Ένταξή τους  στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

•          Να εκσυγχρονίσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Να τις προμηθεύσει επαρκή πυροσβεστικά και άλλα οχήματα , με βάση και το ανάγλυφο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες πολιτών ότι πυροσβεστικό όχημα δυσκολεύτηκε να φτάσει στο σημείο της πυρκαγιάς λόγω των στενών δρόμων.

 

•          Να προχωρήσει στην αναγκαία αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Θάσου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και την στέγασή της σε ένα σύγχρονο και κατάλληλο κτήριο.

 

•          Να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που προγραμμάτισε η δασική υπηρεσία, έτσι ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν.»

 

Τo Φεστιβάλ κορυφώθηκε  την Παρασκευή 13 Αυγούστου στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια με πολιτική  ομιλία από την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ  του ΚΚΕ. 

 

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στη συμβολή του λαού της περιοχής στους λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας και τόνισε πως η καρδιά του Φεστιβάλ της ΚΝΕ χτυπάει στη Θάσο όχι απλά συνεχίζοντας μία παράδοση, αλλά αποτελώντας μία πράξη αντίστασης και διεκδίκησης για όσα δεινά προκαλούν στους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και η κυρίαρχη πολιτική, οι κυβερνήσεις, τόσο η τωρινή της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, η περιφερειακή και δημοτική αρχή.

 

Όπως είπε μεταξύ άλλων, «είναι μια πράξη αντίστασης ώστε να ενισχυθούν στο νησί οι υποδομές Υγείας, τα κενά των οποίων φάνηκαν πιο καθαρά την περίοδο της πανδημίας, από την οποία όπως φαίνεται δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα. Ο σταθμός του Φεστιβάλ αποτελεί συνέχιση του αγώνα για να σταματήσει η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία με τη λογική κόστους-οφέλους, αφήνοντας υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας να υπολειτουργεί με το 50% των οργανικών του θέσεων κενές, αναγκάζοντας πολλούς από τους κατοίκους όπως π.χ. τους νεφροπαθείς του νησιού να πηγαινοέρχονται στην Καβάλα.

 

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή είναι ένα βήμα διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική που συναρτά την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού με το μπούκωμα των πλοιοκτητών με χρήμα και επιδοτήσεις. Για να σταματήσει ο συνεχής εκβιασμός των κατοίκων παίζοντας ιδιαίτερα με την υγεία τους όπως έγινε, όταν το Μάρτη, την ώρα που εξαπλωνόταν η πανδημία του κορονοϊού στο νησί, οι αχόρταγοι πλοιοκτήτες που εκμεταλλεύονται τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού, προχώρησαν στην προκλητική απόφαση να διακόψουν τη σύνδεση Πρίνου - Καβάλας γιατί έληξε, όπως λέγανε, η επιδότηση που απλόχερα τους δίνει η κυβέρνηση.

 

Όλες οι δίκαιες διεκδικήσεις των λαϊκών ανθρώπων του νησιού βρίσκουν τη φωνή τους στο Φεστιβάλ. Προβάλλονται όλες οι ανάγκες, ιδιαίτερα της νεολαίας, για να σταματήσει η καταλήστευση του πλούτου της περιοχής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα με τις αδειοδοτήσεις λειτουργίας λατομείων που ψήφισε η δημοτική αρχή σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλλους, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές "Natura".

 

Οι επενδύσεις και το μπούκωμα των μεγάλων επιχειρήσεων με χρήμα καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές μεγάλες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας στη Θάσο.

 

Γιατί την ίδια ώρα που οι πλοιοκτήτες επιδοτούνται από το κράτος με 4.000 ευρώ για ένα δρομολόγιο την ήμερα στη γραμμή Πρίνου - Καβάλας και 15.000 ευρώ για 5 δρομολόγια την ημέρα στην γραμμή Λιμένα - Κεραμωτή, οι ναυτεργάτες που ήταν σε αναστολή έπαιρναν, με καθυστέρηση (όσοι το δικαιούνταν), το επίδομα 530 ευρώ το μήνα.

 

Γιατί την ίδια ώρα που οι τουριστικές επιχειρήσεις θησαυρίζουν, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό είτε βρέθηκαν χωρίς δουλειά, είτε τώρα μετά βίας βαστάν τα πόδια τους από την κούραση.

 

Γιατί τη στιγμή που κτηνοτρόφοι και μελισσουργοί καταστράφηκαν και καταστρέφονται σε κάθε πυρκαγιά και πλημμύρα, το κράτος αντί να τους αποζημιώσει στο 100% των ζημιών τους, μπουκώνει με χρήμα τις μεγάλες επιχειρήσεις για να μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίζουν την κερδοφορία τους.

 

Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση. Και στις αντιφατικές αυτές εικόνες, όπως φαίνονται και εδώ στη ζωή σας στη Θάσο, αποτυπώνεται το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων με την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του. Αποτυπώνεται ότι οι σχεδιασμοί, οι επενδύσεις του κεφαλαίου, η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι πάντα σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων στη δουλειά, στην υγεία και τη ζωή».

 

Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους να προχωρήσουν μαζί με το ΚΚΕ για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας.» (συνημμένη ολόκληρη η ομιλία). Ενώ ακολούθησε λαϊκό γλέντι.

 

Οι εκδηλώσεις προσέλκυσαν έντονα το ενδιαφέρον της νεολαίας και των ντόπιων κατοίκων καθώς ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μετά από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους  της ΚΝΕ του ΚΚΕ να συζητήσουν την πρόταση του Κόμματος με τους ντόπιους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής σε μια περίοδο που η πάλη για τη διαβίωση, το εισόδημα, ακόμα και για το ίδιο το περιβάλλον είναι πιο αναγκαία από ποτέ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

 

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου στο βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» που φιλοξενούνταν στους χώρους του φεστιβάλ.

 

 Σημαντική ήταν και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της οργάνωσης για αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

 

(δελτίο Τύπου) 

 

Δείτε Φωτογραφίες από την εκδήλωση: