Με αφορμή την εκδήλωση κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδική κατασκήνωση στην περιοχή της Τούζλας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει την έντονη ανησυχία της  για τα πρωτόκολλα της Κυβέρνησης για τη λειτουργία αυτών των δομών.

 

Ταυτόχρονα θέτει σειρά ερωτημάτων για το αν έχουν και είχαν παρθεί συνδυαστικά μέτρα από τον Δήμο Παγγαίου, την Περιφέρεια και το κράτος. 

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει: 

 

Για το αν η ενημέρωση από την εταιρία που διαχειρίζεται την κατασκήνωση αφορούσε στο σύνολο των οικογενειών που είχαν τα παιδιά τους αυτή την περίοδο στην κατασκήνωση, αλλά μόνο στις οικογένειες που τα παιδιά τους νόσησαν. 

 

Για το αν ακολούθησε απολύμανση όλων των χώρων της κατασκήνωσης αφού αυτή συνεχίζει τη λειτουργία της ακόμη και σήμερα. Αν η μόλυνση αφορούσε μόνο σε παιδιά ή και σε εργαζόμενους…..

 

Και αυτά τα κρούσματα στη συγκεκριμένη κατασκήνωση αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αρκείται στην έκδοση των γνωστών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ που στην πράξη κρίνονται ανεπαρκή (εκτός από "λάστιχο" σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού). 

 

Ως Λ.Σ. απορρίπτουμε και καλούμε το λαό να κάνει το ίδιο, τη λογική της "ατομικής ευθύνης" που καλλιεργεί η κυβέρνηση και διεκδικούμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας και των εργαζομένων συνολικά σε αυτές τις δομές.

 

Θεωρούμε ότι η δωρεάν πρόσβαση σε υποδομές που προσφέρουν ψυχαγωγία και συνδυάζουν δραστηριότητες που αφορούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αποτελούν ευθύνη του κράτους και ανάγκη για κάθε παιδί. 

 

Αποτελεί "ανάσα" για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να κάνουν και φέτος διακοπές.

 

Για τη συγκεκριμένη κατασκήνωση, αλλά και γενικότερα, που είναι δομές με αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις που πολλαπλασιάζονται εν μέσω πανδημίας, απαιτείται να γίνει πλήρης έλεγχος ως προς τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα. Να επανεξεταστούν τα μέτρα, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο αφορά και το ίδιο το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που ακολουθήθηκε. 

 

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται παράλληλα ουσιαστική εποπτεία από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας και του κράτους. 

 

Να εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να παρθούν πέραν των αναγκαίων αυτονόητων μέτρων - μαζικά, περιοδικά τεστ σε προσωπικό και παιδιά, μάσκες και αποστάσεις όπου είναι εφικτό, τακτική παρακολούθηση των παιδιών από την παιδίατρο - επιπρόσθετα μέτρα, που αφορούν τις ίδιες τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία της κατασκήνωσης (π.χ. συχνή απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων κι αν απαιτείται πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού καθαριότητας, αποφυγή - στο μέτρο του δυνατού - ανάμιξης των κοιτώνων μεταξύ τους, πρόσληψη επί πλέον νοσηλευτή/ριας κ.ά.).

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ