Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα με αντικείμενο τον αγωγό φυσικού αερίου της Νέας Καρβάλης, η Καβάλα Oil επισημαίνει ότι καταφανώς διαστρεβλώνεται η αλήθεια.

Επιπλέον, προξενεί εντύπωση πως η πρώτη αναφορά των 3 βουλευτών της περιοχής μας για την εταιρεία μας, από τότε που εξελέγησαν βουλευτές, δεν αφορά:

-ούτε στην διαβεβαίωσή μας ότι βρισκόμαστε στην διάθεσή τους για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητές μας, όπως τους γνωστοποιήσαμε ήδη με την συγχαρητήρια για την εκλογή τους επιστολή που τους αποστείλαμε,

-ούτε στην υποβολή προσφορών από την μητρική μας εταιρεία Energean Oil & Gas για νέες έρευνες στη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε από την νέα κυβέρνηση,

-ούτε στην ανακοίνωση της μοναδικής μεγάλης επένδυσης, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, που πραγματοποιείται από την μητρική μας εταιρεία αυτήν την περίοδο  στην Ελλάδα, με 15 νέες γεωτρήσεις που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη διετία για να αυξηθεί η παραγωγή και να διασφαλισθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Πρίνου και της Νέας Καρβάλης καθώς και η συνέχεια της απασχόλησης,

-ούτε στο πρώτο ελληνικό πλωτό γεωτρύπανο που ήδη επιχειρεί στην Καβάλα δημιουργώντας τεχνογνωσία και νέο επιστημονικό δυναμικό στην περιοχή,

-ούτε στις πρόσφατες 36 προσλήψεις Καβαλιωτών, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τη σύγχρονη κοινωνική μάστιγα της ανεργίας,

-ούτε στην οκταετή παρουσία της μητρικής μας εταιρείας και στα σχεδόν 100 εκατ. ευρώ που εκείνη έχει εισφέρει στην κοινωνία της πόλης μας,

-ούτε στο εξαιρετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας μας που οφείλεται στον μέγιστο βαθμό στους Καβαλιώτες εργαζόμενους,

-ούτε στους συμπολίτες μας που ηγούνται της προσπάθειάς μας για διεθνή ανάπτυξη,

-ούτε, βεβαίως, και στο έργο της αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, το οποίο στηρίζει συνολικά η κοινωνία της Καβάλας και για το οποίο η μητρική μας εταιρεία έχει υποβάλει από το 2011 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετική πρόταση, με την οποία λύνεται οριστικά και το θέμα του αγωγού της Ν. Καρβάλης.

 

Σε κάθε περίπτωση και για την αποκατάσταση της αλήθειας επαναλαμβάνουμε ότι:

 

1) Ο αγωγός ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο

Ο αγωγός εγκαταστάθηκε το 1981 (Απόφαση 125143/377/8.7.1981 του τότε Υπουργείου Βιομηχανίας) για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο και ανήκει. Η εγκατάστασή του αγωγού, πραγματοποιήθηκε επί εποχής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από την Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (NAPC), με όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και άδειες και αρκετά χρόνια πριν προσεγγίσουν στο συγκεκριμένο σημείο της παραλίας κατοικίες. Σήμερα ο αγωγός και οι εγκαταστάσεις της Ν. Καρβάλης ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο με βάση το ν. 2779/1999 έχει παραχωρήσει τη χρήση τους στην εταιρεία μας. Το σύνολο δε των εγκαταστάσεων λειτουργούν με άδεια αορίστου χρόνου, η οποία χορηγήθηκε με την Δ3/Β/11591/15.9.2003 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 

2) Ο αγωγός λειτουργεί με περιβαλλοντικούς όρους εγκεκριμένους από το Υπουργείο

Η πλέον πρόσφατη έγκριση δόθηκε με την απόφαση 213450/5-12-2013 του υπουργού ΠΕΚΑ (ήδη ΠΑΠΕΝ) και ισχύει έως 4/12/2023. Προκαλεί απορία γιατί ερωτάται το ΥΠΑΠΕΝ για μια απόφαση την οποία έχει ήδη λάβει.

 

3)  Ο αγωγός είναι πιστοποιημένος για την ασφάλειά του

Η ασφαλής λειτουργία του αγωγού έχει πιστοποιηθεί από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV-GL,με πιστοποιητικό που ισχύει ως τις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο νηογνώμονα στον κόσμο.

 

4)  Η ΔΕΠΑ προφανώς δεν προμηθεύει πελάτες της μέσω επικίνδυνου αγωγού

Όπως είναι γνωστό, ο αγωγός δημιουργήθηκε προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από την παραγωγή του Πρίνου στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Με την ουσιαστική εξάντληση του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μέσω του αγωγού η ΔΕΠΑ προμηθεύει με φυσικό αέριο τις χερσαίες εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΣΙΓΜΑ τις οποίες λειτουργεί η εταιρεία μας.

 

5) Ο αγωγός αποκαλύφθηκε λόγω μετατόπισης του αιγιαλού

Η μετατόπιση του αιγιαλού το 2010 και το 2013 είναι μία φυσική μετατόπιση που οφείλεται στη διάβρωση του αιγιαλού. Η διάβρωση της ακτής ξεκίνησε στα τέλη του 2009 και, σταδιακά, με την επανάληψη των έντονων θαλασσοταραχών, συνεχίστηκε με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχει εξαφανιστεί μία ζώνη αιγιαλού που ξεπερνά τα 200 μέτρα σε μήκος και 25 μέτρα σε πλάτος και να έχει αποκαλυφθεί ο αρχικά υπόγειος αγωγός.

 

6) Η εταιρεία μας έχει εδώ και 4 χρόνια καταθέσει πρόταση για οριστική λύση

Πρόκειται για τη δημιουργία της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, η οποία θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας, θα δημιουργήσει προοπτικές τροφοδοσίας της πόλης με φυσικό αέριο και, βεβαίως, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του αγωγού της Νέας Καρβάλης. Δυστυχώς, η τύχη του συγκεκριμένου έργου αγνοείται στα συρτάρια των διαφόρων συμβούλων του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ.

 

7) Η εταιρεία μας παρεμβαίνει σταθερά για να διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του αγωγού

Η Καβάλα Oil όλα αυτά τα χρόνια προχωρεί σε συνεχείς παρεμβάσεις και εξακολουθεί να πράττει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του υφιστάμενου αγωγού εις το διηνεκές. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατασκευή κυματοθραύστη και οι επανατοποθετήσεις άμμου για την προστασία του αγωγού. Προβαίνει, δε, σε επιθεωρήσεις τουλάχιστον ανά μηνιαία βάση, με στόχο την αποφυγή τυχόν ζημιών στον αγωγό.

 

8) Η εταιρεία μας παραμένει υπέρ της μετακίνησης του αγωγού φυσικού αερίου, συντασσόμενη πλήρως με τους κατοίκους της Ν. Καρβάλης

Η Καβάλα Oil βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και την ΔΕΠΑ για την υλοποίηση ολοκληρωμένης λύσης. Στόχος είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε περιβαλλοντική όχληση αλλά και να διασφαλίζεται η προστασία του αγωγού καθώς και η λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής.

 

Η εταιρεία μας και η μητρική της ενεργούν πάντα με βάση τον νόμο και τις συμβάσεις που έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή, όπως άλλωστε είναι αυτονόητο με βάση τους κανόνες της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Εμείς δεν στεκόμαστε στον λαϊκισμό, αλλά προχωράμε με σοβαρότητα σε λύση που, όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προφανώς δεν δημιούργησε η εταιρεία μας, αλλά και που θα αποκαταστήσει πλήρως και το περιβάλλον για τους κατοίκους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας της οποίας η πετρελαϊκή δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος και με την οποία συνυπάρχει αρμονικά εδώ και 35 χρόνια και όχι μόνο τους τελευταίους 5 μήνες.

Η εταιρεία μας θα υπερασπισθεί νομικά τα συμφέροντα τόσο τα δικά της όσο και των εργαζομένων της, όπως βέβαια και την φήμη της, όταν αυτή σπιλώνεται και συκοφαντείται. Η νέα εποχή στον Πρίνο έχει πια ξεκινήσει, ο δρόμος για το μέλλον των πετρελαίων, των εργαζόμενων και την ανάπτυξη της πόλης μας είναι ανοικτός!