Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζει τη Δευτέρα 26 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ, στον Προαύλιο Χώρο του 7ουΔημοτικού Σχολείου Καβάλας (Φάρος) τον θεατρικό μονόλογο του Χάρη Μιχαλόπουλου «Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…».

 

Στις 9 Φεβρουαρίου 1857 ο κόντες Διονύσιος Σολωμός έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του στον μάταιο τούτο κόσμο. Αμέσως ξεκίνησε ένας λυσσώδης αγώνας για την ανεύρεση των χειρογράφων του. Χαρτιά γεμάτα μουτζούρες, πρόχειρες σημειώσεις γραμμένες ανάκατα σε ιταλικά και ελληνικά. Σπαραγμένοι στίχοι, λογαριασμοί με νούμερα, διαγραφές και διορθώσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του Σολωμού για κοπιώδη, εξαντλητική, αιματώδη επεξεργασία της αρχικής έμπνευσης με στόχο το τέλειο ποίημα.

 

Κάποια από τα χειρόγραφα αυτά βρέθηκαν, κάποια χάθηκαν(;) για πάντα. Είναι αλήθεια πως λίγες μόνο στιγμές μετά το ξεψύχισμα του ποιητή ο Γιακουμάκης Κάνδηλας, ο περίφημος εκείνος υπηρέτης του αλλά και μανιώδης χαρτοπαίχτης, αφαίρεσε χαρτιά από το γραφείο του Σολωμού, προσβλέποντας σε οικονομικό κέρδος από την πώλησή τους; Ή μήπως ευθύνεται ο Δημήτριος, ο αδελφός του ποιητή, για την καταστροφή τους; 

 

Τι περιείχε το πάντα κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο του ποιητή; 

 

Και ποια ήταν η Μάρθα του χαμένου σχεδιαγράμματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που διέσωσε από μνήμης ο Πολυλάς; Ποια η σχέση της με τη μυστηριώδη «γυναίκα με το μαγνάδι» των ιταλικών πεζών του Σολωμού; 

 

Μια γυναίκα μόνη, ένας ποιητής νεκρός, ένα σπίτι άδειο, ένας μονόλογος οριστικά και αμετάκλητα… αποσπασματικός.

 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Δέσποινα Παπάζογλου, Κατερίνα Συμεωνίδου

 

Ερμηνεύει η Δέσποινα Παπάζογλου

 

 

Χάρης Μιχαλόπουλος «Κανείς ποτέ δεν το ’μαθε…»

7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (Φάρος)

Δευτέρα 26 Ιουλίου, ώρα 21.30

 

 

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων: 5 € Γενική Είσοδος

 

Προπώληση: www.ticketservices.gr, καταστήματα public

 

 

Πληροφορίες: 

 

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)

 

-Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.