Επιμνημόσυνη δέηση και εκδήλωση στη μνήμη του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Πεζικού, Δημητρίου Τσαμκιράνη, που έχασε τη ζωή του στα γεγονότα της Κύπρου το 1974, τελέστηκε την Κυριακή (18/7) στις Ελευθερές από την Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. 

 

«Σήμερα εν μέσω κλίματος βαθιάς συγκίνησης, λόγω και των προκλήσεων που δεχόμαστε ως ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας των Ελεθευρών υπέρ της μνήμης του Ήρωα έφεδρου Ανθυπολοχαγού Δημητρίου Τσαμκιράνη. Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Δημήτριος Τσαμκιράνης, με καταγωγή από τις Ελευθερές Καβάλας, γεννήθηκε το 1953 και σκοτώθηκε στην Κύπρο στις 22 Ιουλίου του 1974, στα τραγικά γεγονότα της εισβολής», δηλώνει ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης.

 

«Η Ελλάς, η Καβάλα και οι Ελευθερές τον ευγνωμονούν για την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την πιο ιερή αξία, την ελευθερία της πατρίδας. Αποτίουμε φόρο τιμής στον εκλιπόντα και σε όλους όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν στην Κύπρο, με τη βαθιά πεποίθηση ότι ο αγώνας τους θα δικαιωθεί. Όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν ξεχνάμε. Αθάνατος!», δηλώνει ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης

 

«Τιμήσαμε σήμερα τη μνήμη του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Πεζικού Δημητρίου Τσαμκιράνη 1973 Β´ΕΣΣΟ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 22 Ιουλίου 1974, στα τραγικά γεγονότα της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο», λέει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου

 

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τσαμκιράνης: 

 

«Ξεκίνησε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Καβάλα και στην συνέχεια τις ολοκλήρωσε με υποτροφία στις ΗΠΑ όπου και σπούδασε. Τον Απρίλιο του 1973 διέκοψε τις σπουδές του για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στις δυνάμεις καταδρομών. Μετά από δική του επιλογή συμμετείχε στην στρατιωτική αποστολή με προορισμό την Κύπρο, ώστε μαζί με άλλους στρατιώτες, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ματωμένη γη της Κύπρου, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί τον Ιούλιο του 1974», όπως περιγράφει ο κ. Πασχαλίδης. 

 

«Μαζί με λοκατζήδες της Α' Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μία διμοιρία της Γ Μοίρας Καταδρομών από όλη την Ελλάδα, ο Δημήτρης Τσαμκιράνης συμμετείχε στην αεροαποβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού, με αεροσκάφη τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας, από την Ελλάδα στην Κύπρο, τη νύχτα της 21ης-22ας Ιουλίου 1974. Η όλη επιχείρηση είχε σκοπό την ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής Αττίλας 1 και Αττίλας 2.

 

Η επιχείρηση αυτή είχε ονομαστεί “ΝΙΚΗ”, στη διάρκεια της επιχείρησης βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από φίλια και εχθρικά πυρά και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό. Είκοσι επτά λοκατζήδες και τέσσερις αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας καθώς και δύο λοκατζήδες από άλλο αεροσκάφος, έχασαν την ζωή τους την αποφράδα εκείνη νύχτα. Και δυστυχώς στο στρατιωτικό αεροσκάφος που κατερρίφθη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, επέβαινε και ο Δημήτρης Τσαμκιράνης.

 

Ο πρώην Δήμος Ελευθερών, επί Δημαρχίας Χαράλαμπου Χρυσανίδη, τιμώντας το ήθος, τον ηρωισμό και την γενναιότητα του έφεδρου ανθυπολοχαγού – και κατ’ επέκταση όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους για τους αγώνες της πατρίδας – ανήγειρε στη μνήμη του, στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελευθερών, μαρμάρινο μνημείο, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκεύασε και ένα ανοιχτό θέατρο που φέρει το όνομά του. Τα εγκαίνια είχε κάνει την 1η Αυγούστου του 2004 ο τότε Αρχηγός του Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, που εκείνη την μοιραία νύχτα ήταν μαζί με τον Δημήτριο Τσαμκιράνη στην ίδια αποστολή.

 

Το 2008 τριάντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τα θλιβερά γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού, ο Δημήτρης Τσαμκιράνης ένας αγωνιστής, ένας πατριώτης, ένας άνθρωπος που σε ηλικία 21 ετών αψήφησε τον κίνδυνο και έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της πατρίδας και θυσιάστηκε γι’ αυτήν, “επέστρεψε” στη γενέτειρα του. Αναγνωρίστηκαν τα οστά του με την μέθοδο του DNA και η Καβάλα τον κήδεψε στις 9 Φεβρουαρίου 2008 με όλες τις τιμές που του άξιζαν.

 

Την μνήμη του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού Δημητρίου Τσαμκιράνη τιμά κάθε χρόνο ο Δήμος Παγγαίου στο μνημείο του , στις Ελευθερές , τόπο καταγωγής του Ήρωα». 

 

κεντρική φωτογραφία: seanaa.gr

 

Δείτε φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνων στις Ελευθερές: