Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο την 41η δημιουργία της, επάνω στο  κείμενο του Γεωργίου Βιζυηνού «Ο Τρομάρας», στις Αποθήκες Μεταλλείων στοΠαλατάκι της Θάσου, την Κυριακή 25 Ιουλίου και ώρα 7μ.μ.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομάδα προΤΑΣΗ παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά της στο νησί του βορείουΑιγαίου. / Με την ευγενική υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο». 

 

Ο συγγραφέας της ετερότητας, Γεώργιος Βιζυηνός, στο απολαυστικό αυτό διήγημά του για παιδιά-γραμμένο σε μια ολίγον τι καθαρευουσιάνικη δημοτική, εν έτει 1884- βασίζεται σε ένα παραδοσιακό λαϊκόπαραμύθι παραθέτοντας «τα κατορθώματα» ενός δειλού κι αδύναμου αγοριού που σταδιακά -και προςέκπληξη του ιδίου!- μεταμορφώνεται σε «υπερήρωα».

 

Η διαφορά έγκειται στ’ ότι η δύναμη του δεναπορρέει από όπλα ή υπερφυσικές και μυθικές ιδιότητες. Ούτε καν από τη σωματική του ρώμη∙ η οποία και, προφανώς, δεν υφίσταται. Αλλά στην εξυπνάδα, το ψυχικό σθένος και την εφευρετικότητα που το χαρακτηρίζουν. Ο Τρομάρας είναι ο ήρωας του νου και της ψυχής!

 

Με υλικά τη φαντασία, το αλεύρι και το νερό, η παράσταση αποτελεί ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο πουαρχίζει να ξεδιπλώνεται στα μάτια των θεατών από τη στιγμή του πλασίματος της ζύμης.  

 

Το ζυμάρι –ωςαρχετυπική ύλη- θα δώσει υπόσταση στους ήρωες του Βιζυηνού και θα πλάσει όλα ανεξαιρέτως ταπρόσωπα της ιστορίας. Με τρόπο αφαιρετικό και αρκούντως εφευρετικό το κείμενο (σ.σ.: στην ολότητά του, δίχως περικοπές) θα ξετυλιχθεί επάνω σε έναν σοφρά –γεφυρώνοντας, ουσιαστικά, το τότε με το τώρα. Μιαπαράσταση χειροτεχνίας δίχως εφέ και φαντεζί περιτυλίγματα, για αμιγώς θεατρόφιλο κοινό! 

 

Η παράσταση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Κείμενο: Γεώργιος Βιζυηνός

 

Σκηνοθεσία - αφήγηση: Δημήτρης Φοινίτσης

 

Κόρη – Κούκλες – Εμψύχωση: Ανάστα Αργυροπούλου

 

Μουσική επιμέλεια: Άρης Βιλαέττης

 

Διδασκαλία τραγουδιού: Γιάννης Ιδομενέως

 

Ηχοληψία: Γιάννης Πρατικάκης

 

Φωτογραφίες: Κάλλια Τζίκα

 

Από την Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ

ελεύθερη είσοδος / διάρκεια παράστασης: 60΄

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, ώρα 19:00 / Αποθήκες Μεταλλείων – Παλατάκι / Λιμενάρια Θάσου

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παράσταση τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID - 19. Η τήρηση των ατομικώνμέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο διεξαγωγήςτης παράστασης.