Μεγάλη βιομηχανική επένδυση με προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ είναι «στα σκαριά» στην Καβάλα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 300 νέων θέσεων εργασίας. 

 

Πρόκειται για ένα εργοστάσιο παραγωγής στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων το οποίο θα έχει αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό

 

Ο επενδυτής είναι αλλοδαπός, φιλέλληνας, ο οποίος είχε κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. 

 

Προετοιμασία μακριά από τη δημοσιότητα 

 

Οι σχετικές επαφές έχουν αρχίσει από πέρυσι. Ο επενδυτής αναζητούσε να αγοράσει έκταση 40 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καρβάλης. 

 

Η επιλογή του χώρου βασίζεται στις δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές: πάνω σε διεθνή αυτοκινητόδρομο, άμεση γειτνίαση με εμπορικό λιμάνι, εγγύτητα σε αεροδρόμιο και υπό σχεδιασμό σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

 

Τα χαρακτηριστικά αυτά υπήρχαν τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αλεξανδρούπολη, ωστόσο ο κύβος ερρίφθη μέσα στο 2020 και επιλέχθηκε η περιοχή της Νέας Καρβάλης.  

 

Τα τρία σημεία που εξετάστηκαν 

 

«Στο τραπέζι έπεσαν» 3 σημεία προς συζήτηση: η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ), το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) και η έκταση στην οποία αναπτυσσόταν στο παρελθόν η βιομηχανία «Ξιφίας». 

 

Στην περίπτωση του ΒΙΟΠΑ φαίνεται ότι τα γραφειοκρατικά και νομικά προβλήματα ήταν μάλλον ανυπέρβλητα ενώ εξίσου περίπλοκη φαίνεται ότι είναι και η περιοχή του «Ξιφία» λόγω της εμπλοκής της τράπεζας. 

 

Γιατί στη ΒΙΠΕ

 

Τελικώς, προκρίθηκε η Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας στην οποία φαίνεται ότι υπάρχει η ζητούμενη έκταση ενώ ως οικόπεδο είναι απαλλαγμένο από τα «βάρη» που συναντά κανείς στο ΒΙΟΠΑ και τον «Ξιφία». 

 

Η ΒΙΠΕ διαθέτει αρκετά οικόπεδα που είναι διαθέσιμα για άμεση πώληση (σχεδόν η μισή της έκταση) ενώ επιπλέον διαθέτει έτοιμο και σε λειτουργία δίκτυο φυσικού αερίου καθώς και άλλες απαραίτητες για τη λειτουργία υποδομές.

 

Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει το σχέδιο, το τίμημα της πώλησης της ζητούμενης έκτασης, με βάσει τις τρέχουσες τιμές, θα ανέλθει κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ.  

 

Το "δεξί χέρι" του επενδυτή 

 

Σε όλες τις επαφές με τους τοπικούς φορείς παρών ήταν ο εν Ελλάδι εκπρόσωπός, σύμβουλος ανάπτυξης και μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, Γιάννης Χορόζογλου.

 

Είναι το πρόσωπο που εδώ και καιρό σχεδιάζει τα βήματα υλοποίησης της επένδυσης στην Καβάλα, ακολουθώντας το όραμα του επενδυτή για μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα. 

 

Στην Καβάλα βρέθηκε και ο ίδιος ο επενδυτής ο οποίος συναντήθηκε μάλιστα με τον διευθύνοντα σύµβουλο της Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο, σε μια incognito επίσκεψη του τελευταίου στη Νέα Καρβάλη.  

 

"Σιγή ιχθύος" από τον αρμόδιο υφυπουργό 

 

Για τον αλλοδαπό επιχειρηματία και για τις λεπτομέρειες της επένδυσης ρωτήθηκε από το KavalaNews και τον Κώστα Λουκούμη κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις, Κώστας Φραγκογιάννης

 

Ο υφυπουργός απέφυγε να δώσει την παραμικρή λεπτομέρεια, λέγοντας ότι οι επίσημες ανακοινώσεις δεν θα γίνουν τις επόμενες ημέρες αλλά "τις επόμενες εβδομάδες". 

 

Από Μητσοτάκη οι ανακοινώσεις 

 

Πληροφορίες του KavalaNews.GR αναφέρουν ότι η επένδυση θα ανακοινωθεί πιθανότατα μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Είναι μάλιστα πιθανή και επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καβάλα. 

 

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

 

Λεπτομέρειες για το επενδυτικό σχέδιο παρουσίασε ο Σπύρος Λάτσας μιλώντας στον Τάσο Αποστολίδη στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού KavalaNews 102,8 - στο ηχητικό περιλαμβάνονται και οι σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκου Δέμπα και του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κωστή Σιμιτσή