Μετά τα απανωτά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στον Θεολόγο της Θάσου και τα έξτρα δείγματα που έλαβε η ΔΕΥΑΘ από την περιοχή για να σταλούν προς ανάλυση κι άλλες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

 

«Ακλείδωτα και ασυντήρητα φρεάτια» 

 

Όπως αναφέρει ο διαχειριστής της σελίδας στο fb «neromilos thassos», Βασίλης Στάμος, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΘ υπάρχουν πηγές εγκαταλελειμμένες  και χωρίς ασφάλεια και συντήρηση: 

 

«Δουλειά της ιδιωτικού δικαίου ΔΕΥΑ Θάσου είναι να δίνει νερό ύδρευσης στους καταναλωτές μέσα στα επιτρεπτά όρια του νερού της ανθρώπινης  κατανάλωσης και όχι να ασχολείται μόνο με σωλήνες μπετά και εργολαβίες . 

Το βίντεο (κάτω) είναι η υδρομάστευση στην πηγή Μοτρ και Φλαχτάρ με ακλείδωτα φρεάτια  στη μέση του βουνού και ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει να τα ανοίξει και να κάνει ότι θέλει.  Η δεξαμενή στη φωτογραφία όπου τροφοδοτείται με νερό από Μοτρ και Φλαχτάρ και αυτή με ακλείδωτα φρεάτια και χωρίς δικιά της χλωρίωση

 

Χρόνια φωνάζω να κλείσετε τρύπες και να κλειδώνονται τα φρεάτια αλλά κανείς από την ηγεσία της ΔΕΥΑΘ δεν ασχολήθηκε αλλά ούτε έδωσε σημασία σε αυτά που τους λέω. Ακόμα περιμένω από την καταστροφή του 2019 να κλείσουν τις τρύπες. Τώρα αν μου πεις Δήμαρχε ότι είσαι μέλος της ΔΕΥΑ Βασίλη να τα λες εκεί,  θα σου απαντήσω ότι μάλλιασε η γλώσσα μου». 

 

Το κολοβακτιρίδιο Escherichia coli στο νερό της Αστρίδας; 

 

Μία σειρά από ερωτήσεις προς την ΔΕΥΑΘ θέτει η δημοσιογράφος Ειρήνη Κοντογεωργίου, η οποία όπως αναφέρει: «στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, βρήκαμε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του κολοβακτιριδίου Escherichia coli στο νερό».

 

Πιο συγκεκριμένα λέει:  

 

«Σύμφωνα με την κάτω φωτογραφία (print screen) η ΔΕΥΑΘ ήξερε από τις 28 Απριλίου ότι το αποτέλεσμα του δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε στην παραλία της Αστρίδας έδειξε την ύπαρξη του κολοβακτηριδίου (Escherichia coli). Iσχύει;

 

Στην πάνω φωτογραφία βλέπουμε τι θα έπρεπε να έχει κάνει για την προστασία των δημοτών.

 

3 ερωτήσεις για αρχή: 

 

- Τι έκαναν οι αρμόδιες δημοτικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας; 

 

- Ενημερώθηκαν οι Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας;  Κι αν ναι, τι έκαναν;

 

- Αληθεύει ότι η τελευταία δειγματοληψία στον Θεολόγο, στα Κοίνυρα, στα Λιμενάρια, στον Λιμένα  και στον Ποτό έγινε στις 31 Μαρτίου,  στην Αλυκή στις 26 Ιανουρίου, στις Σκάλες Πρίνου, Μαριών και Ποταμιάς στις 20 Απριλίου και στην Καλλιράχη στις 18 Φεβρουαρίου; Κι αν ναι, με βάση ποια κριτήρια αυτή η συχνότητα ελέγχων θεωρείται επαρκής;

 

Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος, η Διευθύντρια και το μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΘ θα απαντήσουν αναλυτικά», λέει η Ειρήνη Κοντογεωργίου. 

 

Τι απαντά η ΔΕΥΑ Θάσου 

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό KavalaNews 102.8 μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θάσου, Κώστας Μανίτσας

 

«Η ΔΕΥΑΘ κάθε μήνα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 37 σημεία του νησιού. Είμαστε συμβεβλημένοι με τα  αναλυτικά εργαστήρια Αθηνών, πανεπιστημιακό εργαστήριο και κάθε μήνα έχουμε τεκμηριωμένες αναλύσεις οι οποίες αναρτώνται στο διαδίκτυο και είναι ευανάγνωστες για το κοινό», λέει ο κ. Μανίτσας

 

«Ενοχλήσεις είχαμε από κατοίκους του Θεολόγου στις 21/5. Την Δευτέρα 24/5 η ΔΕΥΑΘ έστειλε προσωπικό, ενώ φέραμε και τα αναλυτικά εργαστήρια από την Αθήνα όπου πήραν και οι ίδιοι δείγματα για να κάνουμε σύγκριση. Μας έστειλαν αποτελέσματα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Όλα ήταν νορμάλ.

 

Επειδή είχαμε όμως και άλλες ενοχλήσεις ζητήσαμε από τα αναλυτικά εργαστήρια δύο εξειδικευμένες αναλύσεις για γαστρεντερίτιδα, που δεν ήταν στη σύμβαση. Ακόμα δεν μας έχουν έρθει ακόμα τα αποτελέσματα», επισημαίνει. 

 

«Τα φρεάτια είναι κλειδωμένα και καθαρισμένα»

 

«Μπορεί να υπάρχουν τρύπες στο μπετό που είναι η καλλιέργεια της πηγής όταν έγιναν με "καρότα" για δειγματοληπτικό έλεγχο όταν έγινε το έργο. Επειδή υπάρχει μία διαφωνία με  τον κύριο αυτόν στην ΔΕΥΑΘ, μεταξύ Επιχείρησης και ιδιώτη, ότι ο χώρος είναι ιδιοκτησία του πράγμα που είναι ανήκουστο και δεν το συζητάμε, έχουμε φτάσει να πάμε στα ένδικα μέσα

 

Δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα παρέμβαση. Δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό την ποιότητα. Το νερό είναι πεντακάθαρο και διαυγέστατο. Σε όλους τους ελέγχους δεν εμφάνισε κάτι» λέει ο κ. Μανίτσας. 

 

Escherichia coli

 

«Για την ύπαρξη κολοβακτιριδίου στην Αστρίδα είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η υπηρεσία είναι τυπικότατη. Όχι τώρα που την εκπροσωπεί η συγκεκριμένη διοίκηση, ανέκαθεν», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θάσου. 

 

Ακούστε όσα δήλωσε ο Κώστας Μανίτσας στον KavalaNews 102.8:

 

 

Δείτε Βίντεο και φωτογραφίες: