Στους 21.404 ανέρχονται οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο νομό Καβάλας, δηλαδή εμβολιασμοί πολιτών με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca ή με τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson

 

Από τον αριθμό αυτό, οι 17.894 πολίτες εμβολιάστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (Καβάλα, Παγγαίο, Νέστος) και οι 3.510 στην Θάσο

 

Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα το βράδυ της Τετάρτης 19/5/2021

 

Αν υπολόγιζε κάποιος σε τι ποσοστό αντιστοιχούν επί του συνολικού πληθυσμού του νομού αυτοί οι 21.404 πολίτες, τότε θα προέκυπτε ότι το 15% περίπου των πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. 

 

 

Έως και το 40% των εμβολίων σε μη μόνιμους κατοίκους

 

Ωστόσο, η πραγματικότητα απέχει αρκετά μιας και πολλά εμβόλια έχουν διατεθεί σε μη μόνιμους κατοίκους του νομού Καβάλας, οι οποίοι έφτασαν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο από γειτονικούς νομούς ή και από πολύ μακρινές περιοχές, ακόμη κι από την Αθήνα

 

Το φαινόμενο είναι ακόμη και σήμερα πολύ έντονο στην περιοχή της Θάσου, όπου στο Κέντρο Υγείας Πρίνου εκτιμάται ότι 4 στα 10 εμβόλια έγιναν σε μη μόνιμους κατοίκους. 

 

Ο "εμβολιαστικός τουρισμός" καλά κρατεί! 

 

Σημειώνεται ότι η Θάσος είχε μεγάλη διαθεσιμότητα του εμβολίου της Pfizer το οποίο ήταν περιζήτητο κατά την περίοδο που υπήρχε μεγάλη διχογνωμία αλλά και προσωρινό πάγωμα των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca. 

 

Αυτό προκάλεσε ένα «κύμα» από τον λεγόμενο «εμβολιαστικό τουρισμό» ακόμη και μέσα στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις. 

 

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και τώρα με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J που άρχισε να διατίθεται στο νησί από τη Δευτέρα 17/5/2021. 

 

Πολλά ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο κλείνονται από κατοίκους του ηπειρωτικού τμήματος του νομού Καβάλας ή ακόμη και από πολίτες άλλων, απομακρυσμένων νομών.

 

Επιλέγουν Θάσο λόγω πυκνότερων δρομολογίων 

 

Μόνιμος κάτοικος και δημότης Αττικής, δήλωσε στο KavalaNews.GR ότι στην προσπάθειά του να βρει διαθέσιμο ραντεβού για το μονοδοσικό εμβόλιο σε όσο το δυνατόν κοντινότερη ημερομηνία, το σύστημα του εμφάνιζε διαθεσιμότητα στη Θάσο και άλλα δύο νησιά. 

 

Όπως είπε, επέλεξε να κλείσει ραντεβού στη Θάσο λόγω των πυκνότερων ακτοπλοϊκών δρομολογίων ώστε να μειώσει την ταλαιπωρία του. 

 

Μεγάλη ανισοκατανομή στα εμβόλια

 

Πανελλαδικά, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται στο 15,5% περίπου των μόνιμων κατοίκων της χώρας όμως υπάρχει τεράστια ανισοκατανομή. 

 

Ενδεικτικά, περιοχές πληθυσμιακά παρόμοιες με την Καβάλα, όπως πχ τα Χανιά, παρουσιάζουν ποσοστό εμβολιασμένων στο 18% ενώ άλλες, όπως ο μικρότερος νομός Λασιθίου στην Κρήτη φτάνει το 25%

 

Επιπλέον, στη Θεσπρωτία ο πλήρης εμβολιασμός αφορά στο 27% του πληθυσμού ενώ σε περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρειά της, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων προσεγγίζει το 30%