Σε υποχρεωτικό έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα για τον κορωνοιό με self test θα υποβάλλονται τελικά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Το ένα self - test θα το πληρώνει ο εργοδότης και το δεύτερο το κράτος.

 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, από τη Δευτέρα (10/5) και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν  στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα.

 

Την υποχρέωση έχουν οι εργαζόμενοι σε: 

 

- λιανεμπόριο,

 

- εστίαση,

 

- χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,

 

- μεταφορές,

 

- υπηρεσίες καθαρισμού,

 

- κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής,

 

- υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,

 

- σχολές οδηγών

 

Πώς θα γίνεται η προμήθεια self test

 

Το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη.

 

Το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τα self test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

 

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

 

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.