«Πριν από το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, ώστε να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες», δήλωσε την Πέμπτη (06/05) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι χθες έγιναν 110.000 εμβολιασμοί και εκτίμησε ότι και σήμερα θα ξεπεραστεί το όριο των 100.000.

 

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το 70% άνω των 60 ετών θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος Μαΐου και οι υπόλοιποι θα μπορούν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι «να γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Ο μήνας Μάιος θα είναι ενδεικτικός για τη μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων», είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

 

Ο κ. Κικίλιας εκτίμησε πως «αν προσθέσει κανείς αυτούς που έχουν εμβολιαστεί σε αυτούς που έχουν νοσήσει και αν οι παραδόσεις των εμβολίων συνεχίσουν να έρχονται έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, το καλοκαίρι πιστεύω ότι ενδέχεται να έχουμε πετύχει το τείχος ανοσίας».

 

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca και τη δυσπιστία που εκφράζεται από τους πολίτες ο κ. Κικίλιας είπε ότι «έχουν γίνει πάνω από 50 εκατ. εμβολιασμοί στην Ευρώπη με το συγκεκριμένο εμβόλιο, επίσης έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές επιτροπές φαρμάκου και καλό είναι να μιλούν οι ειδικοί, όπως οι επιστήμονες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών».

 

Σχετικά με τη χρήση μάσκας ο υπουργός είπε πως σε κλειστούς χώρους αυτή θα είναι απαραίτηση για αρκετό καιρό ακόμη. «Προχωρώντας το καλοκαίρι θα εξετάσει πολλά πράγματα η επιτροπή, με βάση όμως το εάν αυτά τα μέτρα θα μπορούν να τηρούνται. Άρα σε κλειστό χώρο κι ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εμβολιασμοί φοράμε μάσκα για αρκετό καιρό ακόμη. Αυτή τη στιγμή ισχύει και στους εξωτερικούς χώρους θα εξεταστεί αυτό στο μέλλον πώς θα λειτουργήσει και εν μέσω θερινής περιόδου».