Να ανοίξει η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας για την μετεγκατάσταση της Δομής Φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου μετά και τις δηλώσεις Μηταράκη ότι αν τεθεί το ζήτημα από τον Δήμο Καβάλας το Υπουργείο θα ανταποκριθεί ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη της πρώην δημάρχου. 

Στην ανακοίνωση ζητά το θέμα να τεθεί ως έκτακτο στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

 

Ακολουθεί όλη ανακοίνωση: 

 

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, συνεδρίασε η δημοτική  ομάδα της ΑΝΑΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ και αφού εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία της δομής προσφύγων – μεταναστών Ασημακόπουλου, αποφάσισε   και απέστειλε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακάτω επιστολή:

 

Κύριε Πρόεδρε 

 

Με την υπ’ αρ. 390/2016 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι « δεν αποδέχεται την εγκατάσταση – γκετοποίηση των µεταναστών – προσφύγων στον αστικό ιστό της πόλης γενικώς και ειδικώς εν προκειµένω στα στρατόπεδα Ασηµακόπουλου».

 

Ακολούθως με την υπ’ αρ.  464/2016 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε εκ νέου κατά πλειοψηφία ότι «δεν αποδέχεται την εγκατάσταση – γκετοποίηση των µεταναστών – προσφύγων στον αστικό ιστό της πόλης γενικώς και ειδικώς εν προκειµένω στα στρατόπεδα Ασηµακοπούλου».

 

Η απόφαση αυτή επικαιροποιήθηκε με την υπ’ αρ. 602/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 

 

Τέλος με την υπ’ αρ. 610/2019 ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε η διοίκηση του δήμου να επιδιώξει «Γραπτή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για το χρονοδιάγραμμα παραμονής των προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και για το ακριβές σχέδιο αποχώρησής τους. 

 

2. Ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου Καβάλας στη διαχείριση και τον έλεγχο λειτουργίας της δομής φιλοξενίας. 

 

3. Διατήρηση σταθερού αριθμού προσφύγων στη δομή φιλοξενίας, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος «ασφυξίας» και δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων. 

 

4. Διεκδίκηση της παραχώρησης του στρατοπέδου Ασημακοπούλου στο Δήμο Καβάλας, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. 

 

5. Λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, μέσω της ενίσχυσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. 

 

6. Συνέχιση της διεκδίκησης των χρημάτων που διέθεσε ο Δήμος Καβάλας για τη φιλοξενία των πρώτων μεταναστών. 

 

7. Διαρκή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και τους κοινωνικούς εταίρους.

 

Έκτοτε ο δήμαρχος Καβάλας και η διοίκηση του Δήμου δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια προς την πλευρά της ικανοποίησης των αιτημάτων του Δήμου Καβάλας όπως παγίως εκφράζονται από το 2016 μέχρι σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Αντιθέτως τον τελευταίο καιρό ο δήμαρχος συμφώνησε με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όχι την απομάκρυνση της δομής, αλλά τον χωροταξικό περιορισμό της, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες διάνοιξης οδού που προβλέπεται για την περιοχή. 

 

Μια τέτοια όμως συμφωνία , αποτελεί ουσιαστικά σιωπηρή αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιθέτως δίνει το μήνυμα ότι ο Δήμος αποδέχεται την υφιστάμενη κατάσταση, αρκεί να υπάρξουν μικρά ανταλλάγματα. 

 

Την ίδια στιγμή οι μεταναστευτικές ροές στην χώρα, όπως παραδέχεται η κυβέρνηση, έχουν σχεδόν μηδενιστεί και πολλές δομές σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν καταργηθεί. 

 

Σε ερώτηση μάλιστα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη, γιατί το ίδιο δεν συμβαίνει και για την δομή Ασημακόπουλου, η οποία μάλιστα βρίσκεται και εντός αστικού ιστού, ο κ. υπουργός απάντησε αφοπλιστικά «γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από τις τοπικές αρχές»!!!!

 

Επειδή επομένως οι συνθήκες σήμερα είναι απολύτως ώριμες για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί απομάκρυνσης από το πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου της δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών.

 

Επειδή οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της δομής εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο των διαμενόντων εντός αυτής , όσο και των δημοτών μας. 

 

Επειδή ο δήμαρχος Καβάλας θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει την «μυστική διπλωματία» και να ακολουθήσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που απηχούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών μας. 

 

Επειδή δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 93 ΚΔΚ «Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή της δημαρχιακής επιτροπής.»