«Οι πρόσφατες χορηγήσεις νέων αδειών λειτουργίας λατομείων από τη Δημοτική Αρχή του κ. Κυριακίδη σε ένα νησί με κορεσμένες εξορυκτικές αντοχές και με καταταλαιπωρημένο το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον, προκάλεσαν αναστάτωση και αισθήματα οργής», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Θάσου τονίζοντας ότι «η διοίκηση του Δήμου τροφοδοτεί αίσθημα ανασφάλειας».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

 

"Η σημερινή διοίκηση του Δήμου με τις αποφάσεις της τροφοδοτεί ένα αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των δημοτών που δεν επιτρέπει επιεικείς αναγνώσεις, με δεδομένο το φιλολατομικό …«σουσούμι» της, από την δημιουργία ως την αναρρίχηση της στην Δημοτική εξουσία

 

Οι πρόσφατες χορηγήσεις νέων αδειών λειτουργίας λατομείων από τη Δημοτική Αρχή του κ. Κυριακίδη σε ένα νησί με κορεσμένες εξορυκτικές αντοχές και με καταταλαιπωρημένο το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον,  όπως και η πρόσφατη απόφαση εναέριας ηλεκτροδότησης λατομείου στη «Γεννα Μαριών» που προβλέπει την κοπή των προστατευόμενων δένδρων μαύρης πεύκης, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, προκάλεσαν αναστάτωση και αισθήματα οργής στους κατοίκους του νησιού.  

 

Η θλιβερή θέα των κομμένων δένδρων, κομμάτι στο πάζλ της πληγωμένης θασίτικης φύσης από θεομηνίες του πρόσφατου παρελθόντος, όπως και οι εικόνες του σεληνιακού τοπίου που όλο και περισσότερο με εγκληματική ασέβεια μας…προικίζει! η άναρχη λατομική δραστηριότητα, συνθέτουν εφιαλτικές σκηνές από το …μέλλον και εγείρουν βασανιστικά ερωτηματικά για το που οδηγείται ο τόπος μας.

 

Αλήθεια είναι ότι η διαχείριση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ανάπτυξης του νησιού μας χρειάζεται  αταλάντευτες, διορατικές  Διοικήσεις με ευαίσθητες κεραίες  που θα διαβάζουν σωστά τα ραγδαία μηνύματα των καιρών μας. Θέλει …κότσια, για έναν λόγο παραπάνω, ότι το νησί μας είναι πολλαπλώς προικισμένο και προνομιούχο. 

 

Το παγκόσμιο μονοπώλιο του λευκού μαρμάρου που διαθέτει, διεθνώς  περιζήτητο, έλκει σαν μαγνήτης πολλές λατομικές επιχειρήσεις μέσα σε ένα μοναδικό σε φυσικό κάλος περιβάλλον, βάση της  τουριστικής του ανάπτυξης, με το 90% της οικονομίας του νησιού μας να στηρίζεται στον τουρισμό, τη «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης του. 

 

Η τουριστική ταυτότητα του τόπου μας συνδέεται άρρηκτα με την στήριξη του μοναδικού του φυσικού περιβάλλοντος. Μόνο που αυτή η προοπτική στην οποία ακουμπά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Θάσου βρίσκεται έξω από τις σκοπεύσεις της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. που με την πρόσφατη ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη 4685/2020, ουσιαστικά ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την καταλήστευση φυσικών πόρων σε βάρος του περιβάλλοντος.

 

Η Δημοτική Αρχή του κ. Κυριακίδη, δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στις ιστορικές ευθύνες που έχει αναλάβει απέναντι στους δημότες της. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από έναν Δήμο που θα σφραγίζει το εισιτήριό του στην εκτίμηση και τη συλλογική συνείδηση των δημοτών του γιατί:

 

1. Θα είναι το αφεντικό στην περιουσία του λαού του  και θα το κάνει πράξη  έχοντας τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη του,  χωρίς να oχυρώνεται πίσω από αποφάσεις διαφόρων υπηρεσιών, ενδεχομένως για να κρύβει τις ευθύνες του. Θα υπαγορεύει δεν θα του υπαγορεύουν. Οι υπηρεσίες εκδίδουν μια «αποστειρωμένη» απόφαση αδειοδότησης για κάποιo περιορισμένο χώρο, αλλά η Δημοτική Αρχή, ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ, οφείλει να συνδυάσει, να ζυγίσει και να αποφασίσει για έναν πληθυσμό 15.000 κατοίκων, σε ένα νησί 400.000 στρεμμάτων, με βάση τα αναπτυξιακά του «ατού».

 

2. Θα υπηρετεί την ανάπτυξη με γνώμονα πρωτίστως το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας  των δημοτών της που ζει από τον τουρισμό.

 

3. Δεν θα είναι ο ηθικός αυτουργός σε ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος μας από λατομικές  επιδρομές και δεν θα ανταλλάσσει την ανοχή τoυ στις λατομικές επιδρομές με …καθρεφτάκια.

 

4. Θα μετρά την ανάπτυξη του νησιού όχι με τα λατομεία που ανοίγουν στο κορμί του αλλά με το πράσινο που το ντύνει.

 

5. Δεν θα εκδίδει ΚΑΜΙΑ νέα άδεια λατομείου, γιατί η φέρουσα ικανότητα του  νησιού μας έχει εξαντλήσει τα όριά της. Πολύ περισσότερο θα απαγορεύει εξορυκτικές δραστηριότητες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές “NATURA”.

 

6. Θα ενθαρρύνει και θα πριμοδοτεί σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης με ελάχιστη όχληση στο περιβάλλον, όπως η υπόγεια εξόρυξη, η υπόγεια καλωδίωση ρεύματος κ.ά.

 

7. Θα εγγυάται την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων στους επικίνδυνους χώρους εργασίας των λατομείων με την αυστηρή τήρηση όλων των προστατευτικών μέτρων για την ασφάλειά τους καθώς ο φόρος αίματος είναι βαρύς σε αυτούς τους χώρους.

 

8. Θα έχει σημαία την διαφάνεια στις αποφάσεις του, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα Δήμο δημοκρατικό, αξιοκρατικό και αναπτυξιακό  που θα ενώνει και δεν θα διχάζει, μακριά από πελατειακές και διαπλεκόμενες τακτικές.

 

9.  Θα θεσπίζει όρους αειφόρου διαχείρισης στην υπάρχουσα εξορυκτική δραστηριότητα του μαρμάρου μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών.

 

10. Θα τιμωρεί με αφαίρεση αδειών όσων δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σχετικές με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, τη λειτουργία του λατομείου μέσα στην αδειοδοτημένη περιοχή, την αποκατάσταση των πληγών στο περιβάλλον και την καταβολή των μισθωμάτων.

 

Εγγύηση για την ποιότητα της Πολιτείας που έχει ανάγκη το νησί μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά ο ενημερωμένος, ενεργός με αγωνιστική διάθεση πολίτης που θα ελέγχει, θα συμμετέχει και θα κρίνει τις αποφάσεις Της με γνώμονα την αειφόρα βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας. Γιατί αν δεν φροντίζουμε το σπίτι μας θα…πέσει και θα μας…πλακώσει!