Την άμεση ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Επιμελητηρίων τόσο για την εταιρεία ΔΕΣΜΟΣ όσο και για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων της ΑΜΘ, τόνισαν οι έξι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. 

 

Ζητούν λύσεις, να μπει τέλος στις αδικίες, να ακούσει η Περιφέρεια τα Επιμελητήρια, ενώ ζητούν οι 10 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις να εξεταστούν άμεσα. 

 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν κάποιες επιχειρήσεις, που δεν φτάνουν ούτε τις 1.000.

 

Μετά από δύο δικαστικές αποφάσεις, ορίστηκε πως στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν επτά μέλη από την πλευρά των Επιμελητηρίων και έξι από την πλευρά της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Μεταβατικός Πρόεδρος στην εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ έχει οριστεί ο Γραμματέας του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Παντελής Χαβιαράς.

 

Ν. Αγγελίδης: «Σε 9 σημεία το πρόγραμμα καρκινοβατεί» 

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης ανέφερε πως "από πλευράς Περιφέρειας δεν υπήρξε καταβολή εταιρικού κεφαλαίου εδώ και έξι χρόνια και για αυτό στο διοικητικό συμβούλιο η πλευρά των Επιμελητηρίων κατέχει επτά έδρες και η πλευρά της Περιφέρειας έξι και πρόσθεσε πως έτσι άρχισε η δικαστική διαμάχη, ενώ στην πορεία ορίστηκε προσωρινή διοίκηση με ορισμό Αντιπρόεδρου από την πλευρά των Επιμελητηρίων. Μετά από δικαστικές αποφάσεις, είδαμε πανηγυρισμούς και αλαζονεία από την άλλη πλευρά".

 

Για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι υπήρξε «σωρεία λαθών από την αρχή» και για αυτό τα Επιμελητήρια απέστειλαν 9 σημεία, τα οποία «κάνουν σήμερα το πρόγραμμα να καρκινοβατεί». 

 

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης υπάρχει προσωρινή διοίκηση έως τις 5 Απριλίου, καλώντας τον Περιφερειάρχη να προσέλθει στη Γενική Συνέλευση για να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της. 

 

Μ. Δέμπας: «Μήπως επειδή ο Τοψίδης ήταν αντίπαλο του Μέτιου αυτό ενοχλεί τον περιφερειάρχη;

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας είπε ότι  «με τον Χρήστο Μέτιο την περίοδο 2016-2019 είχαμε καλή συνεργασία με τους Προέδρους που είχαν οριστεί.

 

Μήπως επειδή ο κ. Τοψίδης ήταν αντίπαλος του κ. Μέτιου στις εκλογές, ενοχλεί τον κύριο περιφερειάρχη;»

 

Ο κ. Δέμπας επεσήμανε πως είναι προσβλητικό να αμφισβητείται η αξιοπιστία των Επιμελητηρίων και τόνισε πως «προέχει η αγαστή συνεργασία των φορέων μας».

 

Στ. Μωραΐτης: "Το επιχειρείν έχει καταστραφεί οριστικά"

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση στη ΔΕΣΜΟΣ και τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν αυτά «όταν το επιχειρείν της περιφέρειας έχει καταστραφεί οριστικά και αμετάκλητα». 

 

Στ. Γεωργιάδης: «Ουδέποτε έχω βιώσει τέτοιες καταστάσεις»

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία για το καλό των επιχειρήσεων.

 

 «Ουδέποτε έχω βιώσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Σεβόμαστε και διασφαλίζουμε τη νομιμότητα. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν φασαρίες. Επιζητούμε και στηρίζουμε το διάλογο. Δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς ή συντεχνίες.

 

Τα Επιμελητήρια θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός είναι προϋπόθεση για την καλή πορεία. Σε όλη την Ελλάδα οι δομές αυτές δεν είναι μαγαζάκι κανενός, είναι δομές συνεργασίας και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

 

Αν. Γραβάνης: «Στις 1.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν οι 29»

 

«Από χθες δόθηκε δυνατότητα στους αξιολογητές να μπορέσουν να αξιολογήσουν τις προτάσεις καταβολής χρημάτων. Να προχωρήσει η Περιφέρεια άμεσα στην έγκριση των 10.026 προτάσεων ώστε να μην υπάρχει άλλος χαμένος χρόνος. Να κινηθεί άμεσα η Περιφέρεια. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό απορρίψεων. Στις 1.000 πρώτες αιτήσεις απορρίφθηκαν οι 329 -αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα είχε διάφορα τεχνικά προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης.

 

Χρ. Τοψίδης: «Εύρυθμη λειτουργία και όχι αντιδικία»

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. Χριστούδουλος Τοψίδης  επεσήμανε πως "στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΣΜ-ΟΣ και όχι η αντιδικία

 

Χρειάζεται να πρυτανεύσει η λογική από όλους μας. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να υπηρετούμε την επιχειρηματική κοινότητα".