Νέα δεδομένα στην υπόθεση Λαυρεντιάδη προέκυψαν στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλλε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, προς το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Ελευθεριάδου, στα έγγραφα που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, έγινε ξεκάθαρα αντιληπτό ότι:

 

  • ο δρόμος για την απελευθέρωση των περουσιακών στοιχείων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που, σήμερα, είναι δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας είναι πλέον ανοιχτός και ότι,

 

  • η μεταβίβαση του εργοστασίου και η συνεπακόλουθη μη πληρωμή των χρεών προς το ελληνικό δημόσιο μοιάζει πιο κοντά από ποτέ, γεγονός που θα στοιχίσει πολλά εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο. 

 

Στη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης, ο αρμόδιος υφυπουργός μιλούσε με υπεκφυγές, το έγγραφο όμως που κατέθεσε στα πρακτικά είναι αποκαλυπτικό, καθώς ξεκαθαρίζει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σχετικά με τις πράξεις άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα έχει ολοκληρωθεί, με άρση των κατηγοριών για τον Λαυρεντιάδη. 

 

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ειδική εκκαθαρίστρια εταιρεία δεν προέβη στην προβλεπόμενη από το νόμο που ψήφισε η ΝΔ δήλωση, σχετικά με την επιθυμία προόδου της νομικής διαδικασίας.

 

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος το αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικών στελεχών και εμπλεκομένων για το αδίκημα της απιστίας διώκονταν αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές. Με απλά λόγια η εταιρεία δεν υπέβαλε, ως όφειλε-αν ήθελε να διαλευκανθεί η υπόθεση-, έγκληση ώστε να συνεχιστεί η ποινική δίωξη τραπεζικών στελεχών και εμπλεκομένων για το αδίκημα της απιστίας

 

Έτσι, αυτομάτως, λόγω του 4637/2019 της ΝΔ, έπαυσε η ποινική δίωξη του Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος αντιμετώπιζε ποινή σε βαθμό κακουργήματος, για την πράξη της άμεσης συνέργειας, ενώ έγινε άρση και του αξιόποινου για τη συναφή πράξη της νομιμοποίησης εσόδων που επίσης του αποδιδόταν.

 

Ο Λ. Λαυρεντιάδης εκμεταλλεύτηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο μια νομοθετική ρύθμιση της παρούσας κυβέρνησης. Η εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική για το μέλλον του εργοστασίου και για το ελληνικό δημόσιο. 

 

Δείτε το βίντεο με την ερώτηση της κ. Ελευθεριάδου: 

 

 

 

(δελτίο Τύπου)