πολιτική  όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων  (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ) και  με τις πλάτες των δυνάμεων τους στην Τοπική Διοίκηση είναι να μειώνει συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση  προς τους Δήμους από την μία και από την άλλη να μεταφέρονται συνεχώς αρμοδιότητες του κράτους προς την Τοπική Διοίκηση (συντήρηση σχολείων, παιδικοί σταθμοί κλπ), με αποτέλεσμα να επιβάλλονται νέοι  δημοτικοί φόροι που έρχονται να προστεθούν στους φόρους  που επιβάλλει το κράτος (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) επιβαρύνοντας επιπλέον το λαϊκό εισόδημα", αναφέρει σε ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Θάσου.

 

Αναλυτικά: 

 

Και στο Δήμο Θάσου διαχρονικά οι δημοτικές αρχές που πέρασαν και η σημερινή χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα.

 

Πρώτος τέτοιος φόρος επιβλήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, τα 10 ευρώ  ως τέλος καθαριότητας για κάθε σετ (ομπρέλα, ξαπλώστρα) στις παραλίες. Δεύτερος φόρος είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)  όπου θα υπάρχει αύξηση μετά και την τροποποίηση των δηλωθέντων  τετραγωνικών , χαράτσι που πληρώνεται μαζί με τον λογαριασμό του ρεύματος.

 

Στην ίδια ρότα και  η Δημοτική αρχή του κ. Κυριακίδη όπου  προϋπολογίζει για το 2021 αύξηση εσόδων, αύξηση που θα πληρωθεί από τις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

 

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει  αυξήσεις  εσόδων 12,18% για το τέλος καθαριότητας και φωτισμού.  Για το ΤΑΠ αύξηση 14,95%. Για το τέλος ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών αύξηση 89,80%  και για το Τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων ( αιγιαλού, πεζοδρομίων κλπ) αύξηση 92,58%. Την ίδια στιγμή που δεκάδες είναι οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες.

 

Ενώ είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ που οφείλονται από τους μαρμαράδες προς τον δήμο τα τελευταία χρόνια.

 

Η φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής παίρνει πολλά από του πολλούς και δίνει πολλά στους λίγους. Προϋπολογίζει ότι θα καλύψει τα οικονομικά της κενά από την αύξηση της φορολογίας.

 

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, αγροτών έχουν μειωθεί σημαντικά και το μέλλον διαφαίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο, απαιτείται να υπάρξει άμεση μείωση των δημοτικών φόρων.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους Θάσιους να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους, τους  συλλόγους και με την πάλη τους να διεκδικήσουν:

 

  • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ. Για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να διευρυνθεί το δίκτυο παροχής φροντίδας σε συνδημότες μας που το έχουν ανάγκη.

 

  • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

 

  • Την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων του Δήμου μας.

 

  • Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού

μηχανισμού.

 

  • Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των μέτρων και έργων για πρόληψη -

αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί).

 

  • Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς,

υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.