Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και τους αρχηγούς των παρατάξεων ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Ποτόλιας ζητά από το Σώμα να λάβει αποφάσεις για το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίζει προκλητικό

 

Αναλυτικά:  

 

"Σε προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, συζητήσαμε μόνο το μέρος του που αφορούσε τις κοινότητες

 

Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για τον εν λόγο εκλογικό νόμο καθότι:

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα τη “κυβερνησιμότητα”, που επικαλείται μαζί με άλλες δυνάμεις, επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη - με ένα ποσοστό 43%.

 

Με τέτοιο ποσοστό θα μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση υπερασπιζόμαστε σταθερά και χωρίς “ναι, μεν αλλά”, το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, όσο αυτό είναι εφικτό στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

 

Εναντιωνόμαστε και στην επαναφορά του ορίου (3%), αλλά και στον εκβιαστικό Β’ γύρο, που εκτός του στόχου της ενσωμάτωσης, ενισχύει τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα στη λειτουργία του θεσμού, αναπαράγοντας και με αυτό τον τρόπο φαινόμενα σήψης και παραγοντισμού. 

 

Επί πλέον θεωρούμε ότι είναι ο καιρός να αρθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει στα κόμματα να προβάλλουν ευθέως υποψηφιότητες στα όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Διοίκησης. 

 

Η “κολοβή” απλή αναλογική, που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αλώβητο τον εκβιασμό του Βγύρου, είχε ως στόχο ο θεσμός του δημάρχου να σηματοδοτεί τη διευρυμένη αστική συναίνεση στις εξελισσόμενες ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση. 

 

Ο αγώνας μας αφορά στην απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς «φτιασιδώματα».