Την διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους δημοτικούς συμβούλους που έχουν απουσίες από τις συνεδριάσεις του Σώματος έχει ενεργοποιήσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κώστας Πεφάνης.

 

Η διαδικασία αφορά 7 δημοτικούς συμβούλους δηλαδή σχεδόν το 1/5 του Σώματος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι προέρχονται από 4 διαφορετικές παρατάξεις

 

Οι 7 «εγκαλούμενοι» απόντες 

 

Συγκεκριμένα: 

 

Από τη «Συμπαράταξη Πολιτών» αναφέρονται οι:

 

- Άρης Βέρρος 

- Νίκος Μουρτασάγας

- Σωτήρης Σωτηριάδης

 

Από την «ΚΑΠ» του Βαγγέλη Παππά αναφέρεται η: 

 

- Έλσα Βακιρτζή 

 

Από τον «Τόπο της Ζωής μας» του Μάκη Παπαδόπουλου αναφέρονται οι: 

 

- Νίκος Μαυρίδης 

- Σωτήρης Δεληκάρης 

 

Από την «Ανάσα για τον Δήμο» της Δήμητρας Τσανάκα αναφέρεται ο:

 

- Πέτρος Πετρόπουλος 

 

Δικαιολογεί τους 4 από τους 7 

 

Για την περίπτωση των τριών συμβούλων της «Συμπαράταξης» που απέχουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με τις εργαζόμενες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο κ. Πεφάνης στέλνει στην Αποκεντρωμένη και την επιστολή με την οποία εξηγούν τους λόγους της απουσίας τους, δίχως όμως να αναφέρει για αυτούς αιτιολογημένη απουσία. 

 

Αντιθέτως, για τους άλλους 4, γίνεται αιτιολόγηση της απουσίας για λόγους υγείας ή για λόγους τεχνικής αδυναμίας σύνδεσης στις τηλε-συνεδριάσεις. 

 

Οι ποινές της αργίας & της έκπτωσης από το αξίωμα

 

Στην αρχή κιόλας της επιστολής του προς την Αποκεντρωμένη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θυμίζει στους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι για τις απουσίες προβλέπεται η πειθαρχική ποινή της αργίας ή και της έκπτωσης από το αξίωμά τους. 

 

Συγκεκριμένα, πριν αναφερθεί στους απόντες, παραθέτει απόσπασμα από το άρθρο 68 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) σε σχέση με τις απουσίες. 

 

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει την ποινή της αργίας αν ένας δημοτικός σύμβουλος απουσιάζει από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις και σε περίπτωση υποτροπής την ποινή της έκπτωσης. 

 

Αντί να δώσει πολιτική απάντηση, ζητά ποινή... κοινού κοπανατζή  

 

Οι εξελίξεις τώρα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η πολιτική στάση της «Συμπαράταξης» να απέχει διαμαρτυρόμενη για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Σώματος, χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ωσάν οι απέχοντες να είναι αδικαιολογήτως απόντες. 

 

Για την ιστορία: 

 

Η Συμπαράταξη Πολιτών ζητάει από την δημοτική αρχή να τηρήσει απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες αναγνωρίστηκε ότι οι εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

 

Ενώ οι εργαζόμενες πρωτόδικα δικαιώθηκαν και οι συμβάσεις τους αποφασίστηκε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου κι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να μην κάνει χρήση νομικών μέσων για να το αλλάξει, μέσα στο περασμένο καλοκαίρι η δημοτική αρχή άσκησε έφεση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

 

Η διοίκηση του Δήμου δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για ανάκληση της έφεσης. Έτσι από τον περασμένο Δεκέμβρη η Συμπαράταξη Πολιτών προχώρησε σε αποχή από τις συνεδριάσεις, ζητώντας από τον δήμαρχο να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εφαρμόσει τα όσα ψηφίστηκαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.