Να αναθεωρήσει ο ΟΑΕΔ την απόφαση του για κατάργηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή 40 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Οι Βουλευτές χαρακτηρίζουν χρονικά και κοινωνικά πλήρως άστοχη τη συγκεκριμένη απόφαση του ΟΑΕΔ, η οποία έρχεται ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής μείωσης του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ μέσω της μείωσης των σχετικών εισφορών που εισπράττονται υπέρ του οργανισμού, αλλά και από την εν γένει πολιτική της κυβέρνησης να περιορίσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

 

Τονίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση σε μια στιγμή που η ανεργία εκτροχιάζεται και πάλι είναι αδικαιολόγητη. Ταυτόχρονα, με αυτή την εξέλιξη υποβαθμίζεται σημαντικά η δυνατότητα των Δήμων και των Περιφερειών να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας απασχολούνται σε κρίσιμες υπηρεσίες για την καθημερινότητα των πόλεων, όπως οι υπηρεσίες πρασίνου και καθαριότητας.

 

Οι Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση του ΟΑΕΔ και να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας και το 2021 ή να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα που είναι σε ισχύ βάσει της πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ

 

Συγκριμένα στην ανακοίνωσή της η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει τα εξής: 

 

Δεν πέρασε καιρός από τότε που η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ κατήγγειλε δημοσίως ότι για το 2021, ο Οργανισμός σχεδιάζει να μην εκδώσει κανένα πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και να μην ανανεώσει το τρέχον.

 

Αν υλοποιηθεί τελικώς αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία έρχεται σε συνέχεια της μείωσης εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ και ως συνεπακόλουθη τη μείωση των πόρων του Οργανισμού, 36.500 απασχολούμενοι σε Δήμους, Περιφέρειες της χώρας, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠΠ) και άλλους φορείς θα βρεθούν μπροστά στο αδιέξοδο της ανεργίας.

 

Όπως είναι γνωστό, οι εν λόγω απασχολούμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων στους οποίους εργάζονται, συμβάλλοντας στην ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών και αποκτώντας χρήσιμη εργασιακή εμπειρία. Να προστεθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απασχολούμενων στο πρόγραμμα συνεχίζουν να εργάζονται με πλήρες ωράριο εν μέσω πανδημικής κρίσης, επιτελώντας ένα σπουδαίο έργο στους κρίσιμους ως άνω τομείς. 

 

Με δεδομένη την πανδημική κρίση και τις αυξημένες ανάγκες του δημοσίου - η πιθανή μη ανανέωση της εν λόγω δράσης, θα δημιουργήσει τεράστια κενά, σε κρίσιμες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, λόγω της αύξησης της ανεργίας λόγω COVID-19 και του αβέβαιου-τουλάχιστον κοντινού-μέλλοντος, προκύπτει η αδήριτη ανάγκη πρόνοιας ανανέωσης των εν λόγω συμβάσεων, οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, βαδίζουν στο τελευταίο δίμηνό τους.