«Με μεγάλη έκπληξη και ακόμη μεγαλύτερη λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, μετά από σχετική εισήγηση της Δημάρχου, κυρίας Δήμητρας Τσανάκα, να ματαιώσει την προγραμματισμένη για την Κυριακή τελετή των αποκαλυπτηρίων μνημείου προς τιμήν των Καβαλιωτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Ως δικαιολογία η Δήμαρχος προέβαλε ότι το μνημείο κατά τη γνώμη της είναι «αντιαισθητικό». Σύμφωνα όμως με σχετική ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος (ΚΙΣΕ), μόλις την Πέμπτη η Δήμαρχος διεμήνυσε τηλεφωνικά την αντίρρησή της σχετικά με τη χάραξη του Άστρου του Δαυίδ στο μνημείο και ζήτησε να αφαιρεθεί από αυτό το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας προκειμένου να μην ματαιωθεί η προγραμματισμένη εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του.

 

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του Ποταμιού καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αυτή προστατεύεται κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

 

Η απόφαση αυτή προσβάλλει πρωτίστως τη μνήμη των Καβαλιωτών Εβραίων που έφυγαν από την πόλη με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί φορώντας αυτό ακριβώς το σύμβολο το οποίο η Δήμαρχος Καβάλας δεν επιθυμεί να χαραχθεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

 

Η απόφαση όμως αυτή είναι και άδικη για τους πολίτες της Καβάλας, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις της διοίκησης του Δήμου, τιμούν τη μνήμη των συμπολιτών τους που χάθηκαν βίαια και διώχθηκαν για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, και ήδη αντιδρούν και τοποθετούνται δυναμικά κατά της απαράδεκτης αυτής απόφασης.

 

Καλούμε και εμείς τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους, να ζητήσουν συγγνώμη από τους συμπολίτες μας τους οποίους προσέβαλαν με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά τους και να προχωρήσουν κανονικά στα αποκαλυπτήρια του μνημείου όπως ακριβώς αυτό έχει φιλοτεχνηθεί. Κυρίως όμως, εφιστούμε την προσοχή όλων στα επικίνδυνα φαινόμενα μισαλλοδοξίας, φανατισμού και πατριδοκαπηλίας που δυστυχώς εμφανίζονται σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και διαμορφώνουν ένα κλίμα που δεν τιμά την Ελληνική Δημοκρατία και τους λειτουργούς της.

 

Tομέας Δικαιωμάτων

 

16 Μαϊου 2015