"Η έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί μας είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, υπολογίζοντας το οικονομικό κόστος περισσότερο από τη δημόσια υγεία και μεταφέροντας την αναχαίτιση της πανδημίας στην ατομική ευθύνη του καθενός" τονίζει σε ανακοίνωση η "Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί" του Δημήτρη Θεοδωρίδη.

 

Αναλυτικά: 

 

"Μιας κυβερνητικής πολιτικής που δεν προχώρησε από την αρχή της πανδημίας στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.

 

Το ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στο νησί μας οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να εγκαταλείψει την ουτοπική αισιοδοξία που τη διέκρινε από την αρχή της πανδημίας και να αντιληφθεί την αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει τη υγεία των κατοίκων του νησιού μας.

 

Προσγειωμένη πλέον από την κρίσιμη πραγματικότητα, προχώρησε στο κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών του νησιού και πρότεινε στους αρμόδιους φορείς το άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, χωρίς όμως να εισακουσθεί. 

 

Επισημαίνουμε επίσης τις ανησυχητικές δημόσιες ανακοινώσεις του Νομίατρου Καβάλας και του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, τον πολύ αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρά ο εμβολιασμός των κατοίκων του νησιού μας και τη μη αποστολή στο Κέντρο Υγείας Θάσου των δόσεων εμβολίων της Astra Zeneca για τον εμβολιασμό των ηλικιών 60 έως 64 ετών. Οι νησιώτες δεν είναι κάτοικοι δεύτερης κατηγορίας!  

 

Ως Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί καλούμε τη Δημοτική Αρχή της Θάσου να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς την εφαρμογή ενός πλαισίου μέτρων, που βάζει στο επίκεντρο την προστασία της υγείας των κατοίκων της Θάσου και όχι το οικονομικό κόστος. 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ :

 

   Για την ενίσχυση του Κ.Υ. Θάσου: 

 

• Ενίσχυση του Εμβολιαστικού Κέντρου με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό και τις αναγκαίες δόσεις εμβολίων για να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολισμός των κατοίκων. Άμεση αποστολή των εμβολίων της Astra Zeneca.

 

•  Λειτουργία άμεσα μονάδας αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς.

 

• Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών σε ειδικότητες (καρδιολόγο, νοσηλεύτριες κλπ)

 

    Για τους κατοίκους της Θάσου:

 

• Διενέργεια μαζικών δωρεάν rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε τυχαία πληθυσμιακά δείγματα όσων το επιθυμούν, αλλά και στους χώρους εργασίας.

 

• Έλεγχοι στους χώρους εργασίας για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας για τους εργαζόμενους με ευθύνη των εργοδοτών και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων νοσούν από covid-19. 

 

•  Οι κάτοικοι του νησιού μας να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να τηρούν τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια όλων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

 

• Οι κάτοικοι που ασθενούν, στο διάστημα του κατ’ οίκον περιορισμού τους,  να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών για την ομαλή πορεία της υγείας τους και την αποφυγή της διασποράς του ιού στην οικογένεια.

 

• Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου να εξασφαλίζει στις οικογένειες τα αναγκαία είδη κατά το διάστημα του κατ’ οίκον περιορισμού τους. 

 

• Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζομένους γονείς, που μετά το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των κλειστών δημοτικών σχολείων στο νησί μας είναι αναγκασμένοι να μένουν σπίτι. 

 

   Για την εκπαιδευτική κοινότητα: 

 

• Άμεση αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων της Θάσου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.  

 

• Πρόσληψη εκπαιδευτικών, ώστε να επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες του νησιού με 15 μαθητές ανά τμήμα. 

 

• Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.  

 

• Ενίσχυση με προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων και εφοδιασμό τους με τα μέσα για την καθημερινή απολύμανση των χώρων.

 

• Αύξηση του αριθμού των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Θάσου που διατίθενται για τη μεταφορά των μαθητών από τα χωριά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νησιού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.  

 

     Για την θαλάσσια συγκοινωνία: 

 

• Αυστηροποίηση των ελέγχων μετακίνησης όλων όσοι εισέρχονται στα πλοία για να ταξιδέψουν από και προς τη Θάσο.  

 

• Αύξηση των δρομολογίων στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας για τη γρήγορη μετακίνηση των ασθενών στο νοσοκομείο Καβάλας, αλλά και τις άλλες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής".