Στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου.

 

 

Όπως τόνισε, το προς συζήτηση νομοσχέδιο υποκρύπτει δύο θέματα:

 

- πρώτον, το μεγάλο ρουσφέτι προς τους κολλεγιάρχες «για να πολλαπλασιάσουν την πελατεία και τα κέρδη τους θυσιάζοντας τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση» και,

 

- δεύτερον, την επιβολή αστυνομοκρατίας μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια.

Σημείωσε ότι η απαξίωση του δημόσιου τομέα γίνεται, κάθε φορά, με χειρουργική ακρίβεια. 

 

«Η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η εκπαίδευση εν προκειμένω, ακόμα και το νερό, το ρεύμα, ο αέρας, οι μεταφορές γίνονται από εσάς διαχρονικά αντικείμενο για χρυσές μπίζνες. Και χρυσές μπίζνες κάνετε και σήμερα παρ’ όλο που η φτώχεια έξω θερίζει, παρ’ όλο που η ανεργία έχει ανέβει στα ύψη, παρ’ όλο που η οικονομία έχει παραλύσει και οι επιχειρηματίες της εστίασης σάς παραδίδουν τα κλειδιά τους τις αμέσως επόμενες ώρες», συμπλήρωσε.

 

Τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έρχεται να ολοκληρώσει την κατεδάφιση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που ξεκίνησε με την εξομοίωσή τους με «τα κολλέγια τριετούς φοίτησης, τα αδιαβάθμητα κολλέγια, τα χωρίς αξιολόγηση κολλέγια τα οποία η ΝΔ έκανε ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια πενταετούς φοίτησης».  

 

Η κ. Ελευθεριάδου σχολίασε την χαρακτηριστική της γραμμής της ΝΔ τοποθέτηση βουλευτή της, ο οποίος τόνισε ότι αν ένα παιδί δεν μπορεί να γράψει πάνω από τη βάση, δεν έχει καμία ελπίδα να τελειώσει τις σπουδές του και πως οι μόνοι κερδισμένοι από αυτόν θα είναι ο σουβλατζής της γειτονιάς και ο ιδιοκτητής του σπιτιού που νοικιάζει.

 

«Να προσθέσω εγώ κάτι, αυτόν για τον οποίο θα υπάρχει ακόμα όφελος. Εκτός από τον σουβλατζή και τον ιδιοκτήτη του σπιτιού του, θα υπάρχει, λοιπόν, όφελος και στον ίδιο τον φοιτητή, αλλά και στον «κολλεγιάρχη». Τότε, αυτή η εικόνα σας αρέσει, αλλάζει τα δεδομένα. 

 

Τότε αυτός ο φοιτητής είναι καλός. Τότε αυτός ο φοιτητής που θα πληρώσει με τα λεφτά των γονιών του και πολλές φορές με τον ιδρώτα των γονιών του -γιατί εκεί θα καταντήσουν οι μικρομεσαίοι, να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα κολλέγια-, θα πάρει πτυχίο εγκαίρως -δεν θα είναι εκπρόθεσμος δηλαδή, δεν θα είναι αιώνια φοιτητής-, θα έχει ισότιμο πτυχίο με τους άλλους φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, που εσείς θεωρείτε τώρα ικανούς και ότι πρέπει να ξεχωρίζουν» συμπλήρωσε.

 

Τέλος, απευθυνόμενη στην κ. Κεραμέως ανέφερε φορείς και προσωπικότητες της κοινωνίας, οι οποίες δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς (όπως ο κ. Φορτσάκης και ο κ. Σουφλιάς) που τοποθετήθηκαν αρνητικά απέναντι στο εν λόγω νομοσχέδιο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης απευθύνεται στους «έχοντες» φοιτητές και φοιτήτριες.

 

«Τους υπόλοιπους που δεν τολμήσετε να τους συναντήσετε ούτε κρυμμένη πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας θα τους συναντήσετε αναγκαστικά στους δρόμους και στις πορείες. Και εμείς θα είμαστε μαζί τους» κατέληξε.

 

Δείτε το βίντεο από την ομιλία της κ. Ελευθεριάδου: 

 

(δελτίο Τύπου)