«Είχα πει όταν δόθηκε το όνομά μου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ότι αυτή η τιμή, να της δώσουν το όνομά μου, για μένα ήταν ισάξια με ένα Νόμπελ. Κι αν ένα Νόμπελ δεν μπορούν να το πάρουν πίσω, αυτόν τον τιμητικό τίτλο μπορούν να τον αφαιρέσουν», δήλωσε ο Βασίλης Βασιλικός

 

Την πρόταση για μετονομασίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από «Βασίλης Βασιλικός» σε «Λευθέρης Αθανασιάδης» φέρνει στο Συμβούλιο Κοινότητας Καβάλας η Φωτεινή Κόγια (δες ΕΔΩ).

 

«Εγώ πάντως είμαι υπερήφανος που πλούτισα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών» λέει στην ΑΥΓΗ ο κορυφαίος  Έλληνας συγγραφέας, δημιουργός του «Ζ» και δεκάδων άλλων βιβλίων, Βασίλης Βασιλικός.

 

Η παραπάνω πρόταση «πυροδότησε» αντιδράσεις, με τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη να τονίζει: «ας μην γίνουμε πάλι ρεζίλι σαν πόλη, όπως με το μνημείο των Εβραίων» (δες ΕΔΩ).

 

Η πρόταση της προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Κωστή Σιμιτσή, επί δημαρχίας του οποίου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας πήρε το όνομα «Βασίλης Βασιλικός».

 

Σιμιτσής: Τέτοια σενάρια κάνουν κακό στην Καβάλα

 

«Οποιοιδήποτε διακινούν τέτοια σενάρια κάνουν κακό στην Καβάλα και την Ελλάδα. Η προσφορά του Βασίλη Βασιλικού στα γράμματα είναι τέτοια που δεν μπορεί να ακυρωθεί ακόμα και από μια ατυχή δήλωσή του. Στη συγκεκριμένη βέβαια περίπτωση ο Βασίλης Βασιλικός υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου και όχι οποιονδήποτε εγκληματία» λέει στην ο Κωστής Σιμιτσής στην ΑΥΓΗ. Προσθέτει δε ότι «σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μου, η οικογένεια του εκλιπόντος δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη διαφωνεί με την πρόταση μετονομασίας».

 

Για «δίωξη» και για «ξεκάθαρα πολιτική απόφαση» κάνει λόγο η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου (δες ΕΔΩ). 

 

Για «πολιτική δίωξη» μιλάει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει «συντηρητική, ακραία και πολιτικά στοχευμένη κίνηση» (δες ΕΔΩ).