Όπως την παραμονή Πρωτοχρονιάς έτσι και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ισχύουν τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ετσι η πρώτη συγκέντρωση για το νέο «μεταφέρεται» για… μεσημέρι με έως 9 άτομα, δεδομένου ότι το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. 

 

Ακόμα όμως και το μεσημέρι ισχύουν απαγορεύσεις και τα sms στο 13033, τα οποία οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

 

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αναφέρει επίσης πως όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του θα πρέπει να στείλει sms στο 13033 με τον κωδικό 6. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε sms στο 13033 στον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο. 

 

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού

 

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ισχύουν αλλαγές στις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, παρότι βρίσκεται σε πλήρη ισχύ το lockdown. Συγκεκριμένα, για την 1η Ιανουαρίου 2021 παύει να ισχύει το  όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα Ι.Χ. θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς.

 

Αυτό συμβαίνει προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των οικογενειών από σπίτι σε σπίτι για το εορταστικό τραπέζι στο οποίο επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Ειδικότερα, στο ίδιο αυτοκίνητο μπορούν να υπάρχουν μέχρι και τέσσερα άτομα αρκεί να είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

 

Οι 4 κατηγορίες που μπορούν να αλλάξουν νομό:

 

- επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

- επανένωση οικογενειών

- λόγοι υγείας

- επαγγελματικοί λόγοι