Την ανησυχία του για 10 περιοχές σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η Θάσος, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου 2020, αναφορικά με τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού. 

 

Όπως είπε, παρατηρήθηκε από την Επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα ότι η Θάσος και ακόμη 9 περιοχές παρουσιάζουν τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 7 μέρες

 

Οι άλλες περιοχές είναι: Κάλυμνος, Κοζάνη, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Έβρος, Ροδόπη, Φλώρινα, Λέσβος και Ξάνθη. 

 

«Είναι κάθε άλλο παρά μία καλή επιδημιολογική εικόνα» σχολίασε ο κ. Κικίλιας. 

 

Καβάλα-Θάσος στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα

 

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα στη Θάσο έχουν καταγραφεί 43 κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιωμένα από μοριακά τεστ pcr (δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων rapid test). 

 

Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται μικρός αλλά για τη Θάσο των 14.000 κατοίκων σε αναγωγή ανά 100.000 πληθυσμού όπως γίνεται σε όλη τη χώρα, η κατάσταση θεωρείται σοβαρή. 

 

Στην Καβάλα, ο συνολικός αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων μοριακών τεστ ανέρχεται πλέον σε 2.215, εκ των οποίων τα 64 την τελευταία εβδομάδα

 

Τόσο η Καβάλα όσο και η Θάσος έχουν ξεπεράσει την τελευταία εβδομάδα τα 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Στη μεν Καβάλα παρουσιάζεται μια μικρή βελτίωση της κατάστασης αλλά και πάλι με αυξημένα νέα κρούσματα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα ενώ στη Θάσο φαίνεται μια σταθερά ανοδική πορεία. 

 

Στην πανελλαδική κατάταξη, σε ένα σύνολο περίπου 70 Περιφερειακών Ενοτήτων, η Καβάλα και η Θάσος περιλαμβάνονται στις 19 περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα την τελευταία εβδομάδα. 

 

Αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό θετικότητας

 

Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 καταγράφηκαν 58 νέοι θάνατοι ενώ τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 942. 

 

Στο σύνολο των τεστ που διενεργήθηκαν μέσα σε μία ημέρα, το ποσοστό θετικότητας παραμένει κολλημένο για τρίτη εβδομάδα σε επίπεδα γύρω από το 7%.

 

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα επακολουθήσει μετά τις γιορτές επισημαίνοντας ότι η σημερινή εικόνα είναι αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. 

 

«Το πως θα συμπεριφερθούμε την Πρωτοχρονιά θα το μάθουμε δύο εβδομάδες μετά» είπε με νόημα.